HáziPatika.com

Naponta egy tabletta felezi a kockázatot

A világszerte legtöbb halálesetet okozó szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére kidolgozott kombinált gyógyszer folyamatos szedésével az infarktus vagy az agyi katasztrófa kockázata felére csökkenthető a szer első nemzetközi vizsgálatának eredményei szerint
.
A szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás néhány kockázati tényező összeadódó hatásával megmagyarázható. N.J. Wald és M.R. Law professzor 2003-ban közölte azt az azóta egyik legtöbbet idézett tanulmányt, amelyben megfogalmazták, hogy ha minden, 55 évesnél idősebb ember szedne egy olyan több hatóanyagot tartalmazó gyógyszert, amely kedvezően befolyásolja a legfontosabb kockázati tényezőket, a szív-és érrendszeri halálozás legalább 80 százalékkal csökkenne.

A javaslat sok vitával folytatódott, de közben már voltak olyan gyógyszercégek, melyek készítettek ilyen "polipillt" és ezeket kedvező eredménnyel kipróbálták például Indiában vagy Iránban. Most az első, több földrészen végzett vizsgálat eredményeit ismertették.

A 378 résztvevő vett részt benne az Egyesült Királyság, Ausztrália, Brazília, India, Új-Zéland, Hollandia és az Egyesült Államok területéről. Mindnyájan fokozott kockázatúnak minősültek szív- és érbetegség szempontjából, bár ez nem jelentette azt, hogy mind magas vérnyomás betegségben szenvedtek volna, vagy emelkedett lett volna a vérük koleszterin tartalma.

A polipill kis adagban tartalmaz aszpirint, valamint vérnyomáscsökkentőt és olyan készítményt, mely a vizsgálati alanyok vérében a "rossz" LDL-koleszterin szintet vitte le. Az eredmények arra utalnak, hogy ez a megelőző kezelés a felére csökkentette az infarktus és a szélütés veszélyét.

A nemzetközi vizsgálat azt is jelezte, hogy minden hatodik résztvevő tapasztalt valamilyen mellékhatást, és ez olyan mértékű volt, hogy minden huszadik abbahagyta a gyógyszer szedését. Számítások szerint a veszélyeztetett emberek számára a kezelés több esélyt jelent, mint kockázatot, de ennek alátámasztására további vizsgálatokra lesz szükség.