HáziPatika.com

Parlagfűriadó

A megbolygatott vagy hozott talajú területeken 5-10 cm magasan már megjelent parlagfű, ezért a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület azt javasolja közleményében, hogy a belterületeken mindenki igyekezzen gyomtalanítani.

Így irtsuk helyesen

A parlagfű irtását folyamatosan kell végezni, és a növényt a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, ne érlelhessen termést. Ha már virágzik a növény, az irtását ne bízzuk gyerekekre, mert az erős pollenkoncentráció a levegőben kiválthatja a lappangó allergiát. Ne érintsük meg a növényt közvetlenül, kesztyűben kell végezni a gyomlálást.

A környezetet és a költségeket is leginkább kímélő eljárás a kaszálás, mely a növény tömeges megjelenése után válik esedékessé. A parlagfüvet a talajszinten, a gyökérnyaki résznél kell elvágni. Általában három kaszálás biztosít megfelelő eredményt.

Jó tudni!

Az egyesület június 1-jétől figyelemfelkeltő szándékkal minden hétvégén sajtóbejárást és gyomtalanítást kezdeményez, erre a zöld vonalon várják a bejelentéseket. Ezen felül az egyesület arra buzdít, hogy a parlagfüves területeket mindenki felderítse fel a közvetlen környezetében (2011.július 1. és október 15. között), és jelezze ezeket az egyesület zöldszámán, vagy online!

További információ, elérhetőségek

Zöldszám: 06 80 204355
Web: www.pme.hu