HáziPatika.com

Mégsem lesz magas a vérnyomásunk a konyhasótól?

A sok sót fogyasztó embereknél nem volt nagyobb valószínűsége a magas vérnyomásnak, de kisebb eséllyel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akik kevesebb sót vettek magukhoz - állapították meg kutatók egy európai tanulmányban. Az eredmények "nyilvánvalóan nem támasztják alá a jelenlegi ajánlásokat, melyek a sóbevitel csökkentését célozzák meg a népesség körében" - ismerte el Jan Staessen vezető szerző, a belgiumi Leuveni Egyetem munkatársa. Ezt azzal magyarázza, hogy a mostani rövidtávú tanulmányokon alapszanak, melyekbe olyan önkénteseket vontak be, akik átmenetileg vállalták az alacsony vagy magas sótartalmú diétát.

A mostani kutatáshoz két korábbi, összesen 3700 európai embert érintő tanulmány adatait értékelték. A résztvevők sófogyasztását vizeletmintáik elemzésével állapították meg a tanulmányok indulásakor. Ennek alapján három (alacsony, közepes és magas sófogyasztású) csoportba osztották az embereket. Ekkor a résztvevők kétharmadának normális volt a vérnyomása, egyiküknek sem volt szívbetegsége. A 8 éves követési idő végén megállapították, hány embernél diagnosztizáltak közben szívbetegséget vagy magas vérnyomást.

Kiderült, hogy a három csoport között nem volt különbség a szív- és érrendszeri betegségek arányában, sőt a szívbetegségek miatti halálozás éppen a legkevesebb sót fogyasztók csoportjában volt a legmagasabb (4 százalék), és azok körében a legalacsonyabb, akik a legtöbb sót ették (1 százalék). Mindhárom csoportban a normál vérnyomással indulók mintegy negyedének lett magas a vérnyomása a követés végére. Jan Staessen mindazonáltal úgy véli, érdemes lehet a sóbevitelt csökkenteniük azoknak, akiknél már kialakult a magas vérnyomás.

Animáció: HáziPatika.com