HáziPatika.com

A vegetáriánusok nagyobb biztonságban élnek?

A Loma Linda Egyetem kutatói a Diabetes Care legújabb kiadásában megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy a vegetáriánusoknak 36 százalékkal kisebb az esélyük a metabolikus szindrómára. Mivel a metabolikus szindróma a szívbetegség, a cukorbetegség és az agyérgörcs előjele lehet, az eredmények azt jelentik, hogy a vegetáriánusoknál ez utóbbi rendellenességek kockázata is alacsonyabb.

A metabolikus szindróma a definíció szerint azt jelenti, hogy a betegnél az összesen öt kockázati tényezőből legalább kettő kimutatható: magas vérnyomás, megemelkedett HDL-koleszterin-szint, magas vércukorszint, a trigliceridek megemelkedett szintje és egészségtelen derékkörfogat.

A Loma Linda Egyetem kutatói Nico S. Rizzo vezetésével 700 felnőttet vizsgáltak a több mint 100 ezer ember részvételével készített, életmóddal és egészséggel kapcsolatos hosszú távú Adventist Health Study 2 tanulmány alanyai közül. Az eredmények alapján kiderült, hogy a vegetáriánusok mindössze 25 százaléka szenvedett metabolikus szindrómában, ez a szám azonban megnőtt a félig vegetáriánusok (37 százalék), illetve a nem vegetáriánusok (39 százalék) esetében. Az eredmények más tényezők, például az életkor, a nem, a rassz, a testmozgás, a kalóriabevitel, a dohányzás és az alkoholfogyasztás figyelembe vétele mellett is változatlanok maradtak.

Gary Fraser, az Adventist Health Study 2 vezető kutatója szerint ez a vizsgálat is azt bizonyítja, hogy az étrend a metabolikus szindrómához tartozó több szív- és érrendszeri kockázati tényezőt képes javítani, ezért a növényalapú étrend felé közelítés ésszerű választás lehet.