HáziPatika.com

Pajzsmirigyhormon: nem jó, ha sok, de az sem, ha kevés

A nyak elülső részén található pajzsmirigy mindössze néhány grammos, pillangóformájú szerv. Anyagcsere-szabályozó hormonokat termel, így közvetlenül arra is befolyással van, hogy testünk az elfogyasztott ételt energiává alakítja, vagy elraktározza. Nélkülözhetetlen az életünkhöz, és ha valamilyen fertőzés éri, az közvetlenül érinti az egész testünk anyagcsere-folyamatát, mivel ilyenkor megváltozik az általa termelt hormon mennyisége - mondta el dr. Peter A. Singer, a Dél-Kalifornia Egyetem endokrinológus professzora.

Ha túl kevés pajzsmirigyhormon termelődik, lelassul az anyagcsere. Ilyenkor krónikus fáradtságot érzünk, nehezen koncentrálunk, és a szokásoknál többet alszunk. Ezzel párhuzamosan hízásnak indulhatunk, ritkulni kezdhet a hajunk, székrekedést, illetve izom- és ízületi fájdalmakat tapasztalhatunk. Ha ellenkezőleg, túl sok pajzsmirigyhormon termelődik, akkor idegesség, fogyás, alvászavar, gyors szívverés, kézremegés és hasmenés fordulhat elő. Pajzsmirigy-alulműködés esetén a leggyakoribb betegség a Hashimoto-szindróma, pajzsmirigy-túlműködés esetén pedig a Graves-kór.

Dr. Alan P. Farwell, a Boston Medical Center Orvosi Egyetemének munkatársa szerint a pajzsmirigy-alulműködés gyakoribb jelenség, mint a -túlműködés. Ugyanakkor az alulműködést nehezebb diagnosztizálni, mivel főleg időseknél jelentkezik, így gyakran összetévesztik a természetes öregedési folyamatokkal. A pajzsmirigy alulműködése könnyen kezelhető, napi egy hormontablettával helyre lehet állítani a hormonszintet. Túlműködés esetén nehezebb a helyzet, az orvosok gyakran radioaktív jóddal próbálják károsítani a mirigyet, hogy kevesebb hormont termeljen. A legtöbb esetben ilyenkor pajzsmirigy-alulműködés jelentkezik a betegnél, de arra ott van a jól bevált hormontabletta.

A radioaktív jódos kezelés a fentiek mellett nagyon hasznos a pajzsmirigyrák esetében is. Ennek köszönhető az igen magas túlélési arány az ezzel küzdők esetében.