HáziPatika.com

A mozgás segíti az agy vérellátását

Idősebb nők esetében a mérsékelt testmozgás segíti a vér agyba áramlását, mutatta ki egy kisebb tanulmány. A felmérésben 16 hatvanéves vagy annál idősebb nő vett részt, arra kérték őket, hogy három hónapon keresztül heti 3-4 alkalommal tegyenek 30-50 perces sétát. Az időszak végeztével azt tapasztalták, hogy 15 százalékkal több vér áramlott az agyukba, emellett 13 százalékkal több oxigént képesek felvenni, miközben a vérnyomásuk négy százalékkal csökkent, a pulzusszámuk pedig öt százalékkal.

A kutatás bepillantást nyújt abba, hogyan hat az erek egészsége az agy állapotára, mondta el a vizsgálat vezetője, Rong Zhang, a Texasi Presbiteriánus Kórház Sport- és Környezettudományi Intézetének munkatársa az American Physiological Society című lapnak. Rong Zhang és kutatócsoportja Doppler-készülékkel vizsgálta meg a nők nyaki főütőerét, amely a glükózban és oxigénben gazdag vért szállítja az agyba. A vér segít elszállítani az agyi anyagcsere egyik melléktermékét, amely egyébként az Alzheimer-kór egyik okozója.

"Sok kutatás igazolta már, hogy a testmozgás segít az idősebbek agyi működésének szinten tartásában, az okokat azonban még nem teljesen ismerjük. Kísérletünk alapján feltételezhető, hogy a jelenség a véráramlással van összefüggésben" - mondta Rong Zhang. Azt nem tudni bizonyosan, hogy a megnövekedett véráramlás segít-e az Alzheimer-kór és egyéb időskori mentális betegségek megelőzésében, de a kutatók szerint "erősen valószínűsíthető, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések és az Alzheimer-kór kapcsolatban állnak egymással".

Videó: HáziPatika.com