HáziPatika.com

Miért árt jobban az alkohol a nőknek?

Bár a nők általában nem szívesen ismerik be, tény, hogy az alkohol sokkal gyorsabban hat rájuk, mint a férfiakra. Ez az egyik oka annak, hogy az Egyesült Királyság kormánya a nők által biztonságosan fogyasztható alkohol mennyiségét heti 14 egységben állapította meg, míg a férfiakét kortól függetlenül 21 egységben.

A szakértők szerint főként a túlzott alkoholfogyasztás az oka annak, hogy az utóbbi években ijesztő mértékben megugrott a fiatal nőknél előforduló májbetegségek száma. Ha ez igaz, akkor kézenfekvő a kérdés, hogy a nőket az alkohol miatt kialakuló betegségek is jobban fenyegetik-e, mint a férfiakat. Ha igen, miért? Hiszen az alkohol lebontását mindkét nem esetében a máj végzi.

Bár sokan azt hiszik, hogy a nők azért rúgnak be könnyebben, mert kisebbek és törékenyebbek, mint a férfiak, valójában nem ez az ok. A valódi ok az, hogy testük sokkal kevesebb vizet tartalmaz. Egy átlagos férfi szervezetnek 65 százaléka víz, míg nőknél ez az arány csak 55 százalék. "Az alkohol a vérben szívódik fel, a testnedvekkel jut el a sejtekbe. Mivel a nők szervezete kevesebb vizet tartalmaz, így a véralkohol-koncentrációjuk a férfiakéhoz képest magasabb lesz azonos mennyiségű ital elfogyasztásától" - magyarázta el dr. Marsha Morgan, a London Egészségtudományi Egyetem munkatársa. A nők mája tehát nem érzékenyebb az alkoholra, mint a férfiaké, csak a májban lévő alkoholkoncentráció lesz magasabb, és így a máj is könnyebben sérül, mint férfiak esetében.

Ha egy azonos súlyú férfinak és nőken ugyanazt az alkoholmennyiséget adjuk, a nő alkoholszintje körülbelül egyharmaddal lesz magasabb, mint a férfié. "Egy 65 kilós férfi véralkoholszintje egy tripla gin után körülbelül annyi, mint egy hasonló súlyú nőé dupla adag gin ital elfogyasztása után - mondott egy példát dr. Morgan. - Sajnos a májbetegségek egyre növekvő száma arra enged következtetni, hogy a nők ivási szokásai egyre jobban hasonlítanak a férfiakéhoz, azzal a különbséggel, hogy a nők sokkal súlyosabb következményekkel nézhetnek szembe."
Animáció: HáziPatika.com