HáziPatika.com

Őrizzük meg egészségünket vásárlással?

Rendkívül jó hatással van az idősebb korosztályra egy kis bevásárlókörút egy tajvani kutatás szerint. Főleg a férfiakra. "Vásárolgatás alatt sétálunk, ez a mérsékelt testmozgás pedig egyensúlyban tartja a szívverést, és segít megőrizni a koordinációs készséget - magyarázza Kelly D. Horton, a washingtoni Idősek Egészségügyi Központjának kutatója. - A vásárlás kellemes kikapcsolódás, és közösségi élményhez juttatja az idős embereket. A könnyed testmozgás hatására a legtöbben egészségesebben is kezdenek étkezni." Az eredmények összecsengenek a "tartalmas időskor" elmélettel, amely szerint a korosabbak fizikai, gazdasági, társas és kulturális aktivitása segít az egészség minél tovább tartó megőrzésében.

A tajvani kutatók először kielemezték az 1999 és 2000 közötti felméréseket az idős korosztály táplálkozásával és egészségével kapcsolatban. A kérdőíveket kétezer, hatvanöt évnél idősebb ember töltötte ki az egészségi állapot, az anyagi helyzet és egyéb szempontok mellett vásárlási szokásairól is. Az eredményeket utána összevetették az 1998-2008 közötti hivatalos halálozási statisztikával.

A megkérdezettek fele szinte soha nem járt vásárolni, 22 százalékuk heti 2-4 alkalommal, 17 százalék pedig minden nap szakított erre időt. Az alanyok kétharmada 75 év alatti volt, többségük egészséges életmódot folytatott. A többet vásárlók körét leginkább a viszonylag fiatalabb férfiak alkották. Annak ellenére is az átlagosnál jobb egészségnek örvendtek, hogy nagy arányban fogyasztottak alkoholt, sőt dohányoztak... Viszont sokat mozogtak, és gyakran jártak össze a barátaikkal. A naponta vásárló férfiak 28, a nők 23 százalékkal kisebb valószínűséggel hunytak el a vizsgált időszakban, még ha fizikailag vagy szellemileg leépültek is.

A kutatók szerint a vásárolgatással járó testmozgás sokak számára vonzóbb a szervezett edzésnél, és jobban ki tudnak közben kapcsolódni. Attól azonban óvnak, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítsunk az ilyen elfoglaltságnak. "Érdekes az eredmény, de ettől még nem mondhatjuk, hogy a vásárlás a hosszú élet titka. Inkább az aktivitásra hajlamos természet segíthet hozzá a jó egészséghez. Vásárlás közben mozgunk, pénzt kezelünk, döntéseket hozunk, és ezek mind fontosak a testi-szellemi egészség megtartásában" - véli S. Jay Olshansky, az Illinoisi Egyetem tanára. Saját édesapját hozta fel példaként: az öregúr még 95 évesen is hetente többször járt a zöldségeshez, közben pedig nagyokat sétált - pusztán szórakozásból.