HáziPatika.com

Aki szebb, az boldogabb is?

A Texas Egyetem közgazdászainak kutatásai szerint a szép, megnyerő külsejű emberek általában boldogabbak, mint átlagos kinézetű és előnytelen külsejű társaik, főként magasabb fizetésük és sikeresebb magánéletük miatt. "A szép emberek egyszerűen boldogabbak - közölte az eredményt Daniel Hamermesh kutató. - Ennek gazdasági és magánéleti vonatkozásai egyaránt megmutatkoznak." Ő és kutatótársa, Jason Abrevaya szerint ez kultúrától függetlenül férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik.

Korábbi kutatásaiban Hamermesh bebizonyította, hogy az előnyös külsejű emberek több pénzt keresnek, és anyagilag tehetősebb és szebb emberekkel lépnek házasságra, mint átlagos külsejű társaik. "Nők esetében különösen igaz, hogy szépségük kihat a boldogságukra. Egyes politikai vezetők és közgazdászok a gazdasági produktivitáson mérik az ország általános kedélyállapotát, ez pedig nem feltétlenül elvetélt ötlet. A gazdasági tényezőkre azonban nagyon nagy hatással van egy állandó és változtathatatlan tényező, a szépség, ami nagyon megnehezíti a boldogabb társadalom építését."

A kutatók öt felmérés adatait vették alapul mostani vizsgálatuk elkészítéséhez. A felmérésekben összesen 25 ezer amerikai, kanadai, német és brit önkéntes életkörülményeinek és külső megjelenésének összefüggését vizsgáltak meg. A kinézetük alapján a felső 15 százalékba sorolt emberek átlagosan 10 százalékkal voltak boldogabbak, mint azok, akik kinézetük szerint az alsó 10 százalékba kerültek.