HáziPatika.com

Prosztatarák-kezelés hormonterápiával

Besugárzással párosítva a hat hónapos hormonális kezelés megnöveli a túlélés esélyét lokálisan kiterjedt prosztatarákos esetekben - állítják az Otagoi Egyetem (Új-Zéland) munkatársai.

Jelenleg a prosztatarák sikeres kezelésének feltétele a korai felismerés és műtét, azonban sokszor csak előrehaladott stádiumban kerül sor a diagnózisra. Ez utóbbi esetben jelenthet megoldást a Lancet Oncology március 24-i számában közölt tanulmány eredménye, mely szerint a rövid idejű hormonterápia jóval kevesebb mellékhatással jár a két-hároméves kezelésekkel szemben, és a módszer mintegy felére csökkenti a halálozási kockázatot, ami igen jelentős eredménynek mondható.

A munkacsoport 802 előrehaladott prosztatarákban szenvedő férfit vizsgált, akiknél vagy kizárólag sugárkezelést, vagy három hónapos hormonterápiát és sugárkezelést, vagy hat hónapos hormonterápiát és besugárzást alkalmaztak. A mintegy 10,6 éves utánkövetési periódus során kisebb arányban haltak meg azok a betegek a daganat miatt, akik a sugárkezeléssel együtt hat hónapig hormonkezelést is kaptak. A háromhavi hormonterápia azonban nem jelentett járulékos előnyt a kizárólag besugárzással kezeltekkel szemben.

Az androgén hormonok csökkentése számos nem kívánt mellékhatással jár: erekciós zavarok, hőhullámok, fáradtság, csontritkulás, magas koleszterinszint, vérszegénység, szívbetegség és végül a beteg halálával végződik. Ezen betegségekkel jóval kevésbé kell számolni a hat hónapos kezelés során, és kedvező hatása az 50 százalékos túlélés-növekedésben nyilvánul meg.

Animáció: HáziPatika.com