HáziPatika.com

Egyre több férfi is csináltat plasztikai műtétet

Egyre népszerűbbek a szépészeti műtétek az amerikai férfiak körében: az előző évhez képest két százalékkal növekedett a férfiakon végzett kozmetikai beavatkozások száma - hozta nyilvánosságra a Plasztikai Sebészek Egyesült Államokbeli Egyesülete (ASPS). Az új trend elsősorban a 40-54 év közöttieknél figyelhető meg, a férfiakon végzett műtétek 48 százalékát ezen a korosztályon hajtották végre az elmúlt évben. "Ez a generáció sokkal érzékenyebben reagál a fiatalabbakra, akikkel lépést kell tartania, főleg a munkavállalás során. Sokan fiatalabbnak akarnak kinézni, hogy jobb esélyekkel induljanak egy-egy állás elnyeréséért" - magyarázta Phillip Haeck, az ASPS elnöke.

Az egyesült államokbeli férfiaknál az orrplasztika volt tavaly a legnépszerűbb, összesen 63 ezer ilyen operációt hajtottak végre. Második helyen a szemhéj-operációk végeztek (31 ezer műtét), harmadik helyen pedig a zsírleszívás (24 ezer műtét). A negyedik és ötödik helyet népszerűségi listán a mellkisebbítés és a hajátültetés szerezte meg. Az arcfeltöltések száma tizennégy százalékkal, a vádlinagyobbításoké 62 százalékkal növekedett az előző évhez képest, elálló fülük korrekcióját pedig tizenegy százalékkal többen igényelték.

Bár egyre több férfi veti alá magát fájdalmas beavatkozásnak a megfiatalodás reményében, a szépészeti beavatkozások 91 százalékát továbbra is a nőkön végzik. 2010-ben összesen 1,1 millió beavatkozást végeztek férfiakon - nőkön viszont 11,5 milliót. A gyengébb nem képviselői legtöbbször mellnagyobbító műtétet végeztetnek el magukon: az elmúlt évben összesen 300 ezer alkalommal.