HáziPatika.com

Kiállítás az óbudai vendéglátás aranykoráról

Az egykori óbudai vendéglátás aranykorát, a régi kisvendéglők "macskaköves, kockás abroszos" hangulatát idézi meg az Óbudai Múzeum csütörtökön nyíló új időszaki kiállítása. A tárlathoz gasztronómiai programok mellett egy gasztroblog is kapcsolódik.

A kiállítás a századfordulótól a második világháborúig mutatja be az óbudai vendéglátás hagyományait, jellegzetességeit régi bútorokkal, tárgyakkal berendezett enteriőrök segítségével. Az Óbudai Múzeum saját tárgyai mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Vendéglátóipari Múzeum darabjai gazdagítják a kiállítást - mondta el az MTI-nek Tóth Anita Eszter, a múzeum sajtó- és közönségkapcsolati munkatársa.

A tárlat megidézi Krúdy Gyulát, akinek a Kéhli vendéglő volt a törzshelye, de emellett például a Sipos, a Bürgermeister, a Gigler, a Fahn, a Weber, a Nedeczky vendéglőket is, ahol mindig házias ételeket, jó borokat szolgáltak fel miközben szólt a sramlizene.

Különleges tárgyakat is láthatnak a látogatók, például az első Sipos vendéglő egykori étkészletének darabjait, fröccskimérő eszközöket. Kiállítanak egy kártyaasztalt, a polcokon befőttek, savanyúságok, kolbászfélék teszik még inkább valósághűvé a berendezést.

Az október 31-éig látogatható kiállítás az óbudai szőlőtermesztés és borkimérés történetébe is betekintést enged. Számos gasztronómiai program is kapcsolódik hozzá. Minden hónap utolsó csütörtökén rendezik meg a Macskaköves esték elnevezésű programot, amelynek első állomásán, március 31-én Saly Noémi beszél majd a cukrászdákról és kávéházakról, valamint Fábri Anna irodalomtörténész tart előadást Krúdyról Pest vizit címmel.

Április 30-án, szombaton családi napot rendeznek, a jellegzetes óbudai szüreti ételt, a pincepörköltet főzhetik meg bográcsban a versenyre jelentkező csapatok a múzeumnak otthont adó Zichy-kastély kertjében. Ezen a napon az érdeklődők tematikus "kiskocsmák sétán" is részt vehetnek, vezetővel végigjárhatják Óbuda jelentős vendéglőit, kiskocsmáit és ízelítőt kaphatnak a városrész gasztrotörténetéből.

A kiállítás megnyitójára egy receptkönyv is megjelenik a jellegzetes óbudai ételekről Horváth Péter, a kiállítás kurátora tollából. ÓbudaGasztró - Egy falat múzeum címmel gasztroblogot indítottak: a kiállítás ideje alatt működik, és az Óbudán élt magyarok, zsidók, svábok és tótok jellegzetes ételeiből válogat, nem csupán recepteket közöl, hanem különleges tárgyak, korabeli fényképek bemutatásával, rövid írásokkal kultúrtörténeti áttekintést is ad erről az időszakról. A blogon már megtalálható egyebek mellett a sváb fluta és a suhantott leves receptje.