HáziPatika.com

Többen győzik le a rákot, mint azelőtt

Majdnem négyszer annyian győzték le sikerrel a rák valamelyik fajtáját az Egyesült Államokban 2007-ben, mint negyven évvel korábban - jelentették be az egészségügyi szakemberek. A gyógyulási arány jelentős növekedése a rákos megbetegedések korai stádiumban való felfedezésének és megfelelő kezelésének fejlődését jelzi, illetve tükrözi az amerikai társadalom öregedésének hatásait. A betegségek legyőzőinek többsége azonban élete végéig szenved a kezelések mellékhatásaitól - derült ki a Nemzeti Rák Intézet (NCI), valamint a Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ (CDC) által közzétett adatokból.

"A rák megelőzésének és korai stádiumban való felismerésének azért van óriási jelentősége, mert ezáltal néhány fajtáját hatékonyan lehet kezelni" - hangsúlyozta ki közleményében Thomas Fireden, a CDC igazgatója. Az adatokat alapján a túlélők 54 százaléka nő. A mellrákot legyőzők alkotják a legnagyobb csoportot, az összes túlélő 22 százalékát teszik ki. Őket követik 19 százalékkal a prosztatarákot legyőzők, illetve 10 százalékkal a vastag- és végbélrákból felépülő emberek. A melanomán kívül a bőrrák egyéb fajtáira nem terjedtek ki az adatok, mert azok többsége ritkán halálos kimenetelű.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a rák túlélése csupán az első lépést jelenti a teljes felépülés és az egészséges szervezet felé. Számos korábbi tanulmány kimutatta, hogy a rákot legyőzők körében magasabb a cukor-, a szív-, a vesebetegségek kialakulásának kockázata.