HáziPatika.com

Eszik, iszik, öregszik Olaszország

Itália nem számít többé az egészséges életmód hazájának - állapította meg az Osserva Salute 2010 vizsgálat. Az utóbbi öt évben az olasz nők várható életkora három hónappal, 84 év és három hónapra emelkedett, a férfiaké hét hónappal, 79 év egy hónapra.

A napi húsz grammnál több alkoholt fogyasztó 19-64 év közötti nők aránya a 2006-ban mért 1,6 százalékról 4,9 százalékra ugrott. A nők jóval többet is cigarettáznak, mint a férfiak.

Az olaszok 35,5 százaléka lett túlsúlyos, tíz százalékuk kövér. A gyerekek között 34 százalék a túlsúlyosok hányada. Nem emelkedett a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint diéta és torna helyett az olaszok a televízió vagy a számítógép előtt ülnek. A kokain és a depresszió elleni gyógyszerek fogyasztása emelkedett.

Itália lakossága egyre öregszik: a 65-74 évesek aránya meghaladja a tíz százalékot, a hetvenöt felettiek aránya 9,8 százalékos. Az olaszok tehát öregek, kövérek és lusták, még jó, hogy élvezzük az életet - foglalták össze a lényeget a hírt közlő lapokban.