HáziPatika.com

Káros szenvedélyünk: a só?

A sok sót tartalmazó étrendet összefüggésbe hozzák a szívinfarktus, az agyvérzés, a vesebaj, a csontritkulás és a gyomorrák megemelkedett kockázatával. Tudósok azt tesztelték, hogy milyen gyorsan fejti ki a só a károsító hatását. 16 egészséges felnőttet etettek meg magas sótartalmú étellel, majd később olyannal, mely sokkal kevesebb sót tartalmazott. Minden egyes étkezés előtt és után megmérték, hogy mennyire egyenletesen áramlik a vér a kar artériájában, ahol normális esetben a vérnyomást is ellenőrzik. (Habár az artéria nem a közvetlenül a szívbe ömlő vér áramlását mutatja, általában ezt használják a keringés állapotának felmérésére.)

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a keringés sokat romlott 30 perccel a sós étel elfogyasztása után, a csúcspontot pedig egy óra elteltével érte el. "A vérkeringés ilyen jellegű zavara a szívbetegség egy nagyon korai jelzője" - mondta erre Graham MacGregor professzor, a Só és Egészség Egyensúly Akció csoport elnöke. - "Ahányszor sót eszünk, annyiszor módosítjuk az artériák sejtjeinek működését."

Egészségügyi szakemberek véleménye szerint már néhány grammos napi csökkentés 22 százalékos visszaesést jelenthetne az agyvérzéses, 16 százalékos csökkenést az infarktusos esetek számában. Egy múlt évben napvilágot látott kutatás szerint a szívbetegségek számát ötödére lehetne csökkenteni, ha a gyártó cégeknek megtiltanák, hogy túl sok sót keverjenek termékeikbe.