HáziPatika.com

A hintőporevő asszony furcsa esete

Aki ellenállhatatlan vágyat érez néha egy szelet sütemény iránt, az adjon hálát azért, hogy csak az édes falatokért kaparja a falat. Egy Donna Lee nevű 52 éves nő például igen szokatlan módon babahintőport evett szenvedéllyel. Csaknem két évtizeden át Lee mindennap magába tömött belőle egy (néha két) maréknyit. "Hatalmas készletet tároltam otthon" - mesélte. Reggeli után levette a dobozt az éjjeliszekrényéről, és "csemegézett": "Megnyugodtam tőle, elégedettséggel töltött el."

Akik ebben az étkezési zavarban szenvednek, olyan dolgokat kívánnak, melyek nem alkalmasak emberi fogyasztásra, mint például a kosz, a fém vagy a kréta. A TLC tévécsatorna Különös függőségem című műsorában megszólaltak olyanok, akik megették a vécépapírt, a tisztítószereket, a szappant, a párnák töltőanyagát, sőt akár az üveget is. A betegség általában csecsemőknél és gyerekeknél alakul ki, magyarázta Dr. Greg Chasson, a Baltimore megyei Towson Egyetem pszichológus adjunktusa. Az 1-6 éves gyerekek 10-32 százaléka próbál megenni olyasmit, ami nem étel. Csak néhány tanulmány említi a betegség felnőttkori előfordulását, mely terhesség során gyakoribb.

"Nemigen tudjuk, mi okozza ezt a rendellenességet" - ismerte el Chasson. Időnként tápanyaghiány áll a háttérben, de sokszor alakul ki olyan felnőttekben, akik egy bizonyos anyag érzetére vágynak. Lee nem emlékszik rá, hogy 30 éves kora előtt hódolt volna különös szenvedélyének. Chasson doktor szerint a betegek általában szégyellik, titkolják viselkedésüket. "Nem mondtam el senkinek. Természetesen az orvosomnak sem, aki azonnal arra szólított volna fel, hogy hagyjam abba" - vallotta be Lee.

Az élelmiszernek nem minősülő tárgyak megevése veszélyes lehet: komplikációi közé tartozik a bélelzáródás, a bélperforáció, az emésztőszervek sérülése. A kezelés első lépcsőjeként megvizsgálják, nem áll-e fenn valamilyen tápanyaghiány. Ha ezt kizárhatják, akkor viselkedésterápiára küldik a beteget, ahol kielemzik azt a speciális összefüggést, mellyel kapcsolatban az étkezési zavar megjelenik, és az étkezési mintákkal kapcsolatos eseményeket veszik célba. Lee úgy gondolja, az ő esete tápanyaghiányból eredt. 2003-tól, amikor vitaminokat és táplálék-kiegészítőket kezdett szedni, a hintőpor iránt érzett furcsa vágya elmúlt, és soha többet nem is jelentkezett.