HáziPatika.com

Agysejteket hoztak létre laboratóriumban Alzheimer-kutatók

Őssejtekből olyan típusú agysejteket hoztak létre amerikai kutatók, mint amilyenek az Alzheimer-kór korai szakaszában pusztulnak el. Az új technológia megfelelő készletet szolgáltathat azokból a sejtekből, amelyeket új gyógyszerek tesztelésére vagy a későbbiekben akár transzplantációra is használhatnak, hogy segítsék az emlékezet visszaállítását - írja a Stem Cell című szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

Az Alzheimer-kutatás túlnyomó részét genetikailag módosított egerekkel végzik, az új technika azonban lehetővé teszi, hogy emberi sejtekben is tanulmányozzák a betegség lényeges vonásait. Ezek olyan sejtek, melyek alapvetően fontosak a memóriafunkciókhoz" - hangsúlyozta Jack Kessler, a chicagói Északnyugati Egyetem Feinberg Orvosi Iskolájának munkatársa. A kutatók szerint technikájukkal szinte végtelen számban állíthatók elő ezek a sejtek.

A csoport először embrionális őssejteket alkalmazott az idegsejtek előállítására. Az újonnan növesztett sejteket egerek agyába ültették be, ahol normálisan működtek, idegszálakat hoztak létre, és acetilkolint termeltek. Ugyanezt a technikát felnőtt bőrsejtekből kiindulva is alkalmazták: visszaprogramozással először úgynevezett indukált pluripotens őssejtet hoztak létre, melynek az embrionális őssejtekhez hasonló tulajdonságai vannak. Ezzel a módszerrel is sikerült neuronokat létrehozni.

Az ilyen sejtek előnye, hogy Alzheimer-kórban szenvedő embertől származó sejtből kiindulva állítható elő. Ez lehetővé teszi, hogy a kutatók az egészséges és a beteg sejtek közti eltéréseket is tanulmányozzák.

Videó: HáziPatika.com