HáziPatika.com

Az egészséges szív titka: sok zöldség és olívaolaj

A "mediterrán étrend", a kevesebb hús, a több zöldség és olívaolaj, valamint a vissza­fogott borfogyasztás hozzájárul a hosszabb élethez. Olasz kutatók vizsgálták az étrend és a szívbetegségek kapcsolatát nőknél. Közel 30 ezer nő adatait gyűjtötték össze öt éven át Olaszország különböző régióiból. A modern, iparilag fejlett világban ugyanis a nők ugyanolyan hajlamosak a szívbetegségekre, mint a férfiak.

Megfigyelték, hogy 46 százalékkal csökkent a kockázat azoknál, akik naponta legalább 57 gramm nyers zöldséget ettek (például spenótot vagy endíviát). Naponta 0,2 deciliter olívaolaj pedig 44 százalékkal mérsékelte a kockázatot.

A zöld leveles zöldségekben van folsav, antioxidáns és kálium. A folsavról úgy tartják, hogy csökkenti a homocisztein szintjét, ennek szerepe lehet a szívbetegségek kialakulásában. Az antioxidánsok megvédik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól és a gyulladástól, a kálium pedig csökkentheti a magas vérnyomást. Az extraszűz olívaolaj szintén enyhítheti a gyulladásos folyamatokat, melyeket a stressz, az elhízás, a magas vérnyomás és a magas vércukorszint okoz.