HáziPatika.com

Fogyókúrás és egészségvédő a napi egy korsó sör

Csökkentheti a cukorbaj, valamint a magas vérnyomás kockázatait, és még a fogyókúrában is segíthet a világos sörök vissza­fogott fogyasztása - állítják spanyol orvosok.

A sörfogyasztás mellé testmozgást és a halban, gyümölcsökben, olívaolajban, illetve zöldségekben gazdag mediterrán étrend alkalmazását javasolják a szakemberek - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes oldalán.
A sör folsavat, vitaminokat, vasat és kalciumot tartalmaz, szakemberek szerint ugyanolyan egészségügyi haszna van, mint a borfogyasztásnak. A sörhasért pedig a zsíros ételek, a mozgáshiány, valamint a tivornyázás a felelős - mondják a szakemberek.

Ramon Estruch kutató szerint a vissza­fogott sörfogyasztásnak étkezési és egészségügyi előnyei vannak. "A sörivás nem feltétlenül jelent súlygyarapodást, mert az italban nincs zsír, és kalóriatartalma is alacsony" - mondta, és szembe állította a spanyol, illetve brit sörivási szokásokat. Míg az ibériai országban kis pohárból kortyolgatják a tapasok mellé a sört, addig Nagy-Britanniában nagy mennyiségben fogy az ital.
A Barcelonai Egyetem, a Barcelonai Klinika és a madridi III. Károly Egészségügyi Intézet kutatói 1249 férfit és nőt vizsgáltak, a résztvevők életkora 57 év felett volt. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik mérsékelten fogyasztanak sört, kisebb a cukorbetegség és a magas vérnyomás veszélye, emellett alacsonyabb a testzsír arányuk. Akiknél mediterrán étrenddel párosult a sörivás, azoknak még súlyuk is csökkent.

A sör "védi" a szív- és érrendszert, és más italokhoz mérten viszonylag alacsony az alkoholtartalma is - összegeztek a kutatók.