HáziPatika.com

A krónikus betegeknek életmentő lehet az influenzaoltás

Egy halálos áldozata már van Magyarországon a H1N1-nek idén is - derült ki az ÁNTSZ sajtótájékoztatójából. Egy 38 éves, súlyos elhízása miatt a kockázati csoportba tartozó, nem oltott férfi halálát okozta a vírus. Az illető viszonylag későn fordult orvoshoz, és végül a kórházban már nem tudták megmenteni az életét. Kórházban van egy kismama is, szintén influenzafertőzéssel.
A járvány közeledtét jelzi, hogy az előző héthez képest megduplázódott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, ám ez még nem éri el a heti 15 ezer fős járványküszöböt.
Ebben a szezonban eddig körülbelül 800 ezren vették fel a háromkomponensű oltást, 53 ezren pedig a pandémiás H1N1-es oltásból kértek, a háziorvosoknál még rengeteg ingyenes oltóanyag áll rendelkezésre mindkét vakcinatípusból.
Magyarországra általában nyugatról érkezik a járvány (ahol most a H1N1 terjed), ám a járványügyi jelentések szerint Ukrajnában a B vírustörzs fertőz, így lehetséges, hogy onnan is "importálunk" kórokozót - hívták fel a figyelmet szakemberek.

A világjárványt okozó H1N1 kissé mutálódott, ám annyira nem, hogy ne nyújtson védelmet ellene az oltás.
Háttér

Európa 25 országából 15-ben nőtt az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma, nyolcban az influenzajárvány az ország felére kiterjedt. A kimutatott vírustörzsek 95,6 százaléka a H1N1. Angliában már 50 halálos áldozata van a pandémiás influenzának.

Újságírói kérdésre válaszolva dr. Csohán Ágnes osztályvezető főorvos azt mondta, hogy azért van szükség a tavaly beoltottak ismételt vakcinálására, mert az oltóanyag átlagosan 80 százalékos védettséget nyújt - ez viszont azt jelenti, hogy vannak olyanok, akiknek az ellenanyagszintje néhány hónap alatt annyira lecsökkent, hogy már nincsenek védve a fertőzéstől. Kívülről azonban ez nem látszódik, tehát ránézésre senkiről nem mondható el, hogy még védett-e, vagy már nem.

A Fluval-P (tehát a kizárólag a pandémiás H1N1-et tartalmazó) oltóanyag jelenleg is mindenki számára ingyenesen felvehető.

Az ÁNTSZ szakemberei csak becslésekbe tudtak bocsátkozni arról, hogy mikorra várható a járvány tetőzése.
- Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor várhatóan 2 hét múlva átlépi a járványküszöböt, és mivel várhatóan 8 hétig tart, a csúcs a 4. hetének környékén szokott lenni. A szakemberek egyébként átlagos járványra számítanak.

Az országos tiszti főorvos és kollégái arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországon körülbelül 2,5 millióan vannak, akiknek krónikus betegsége vagy életkora miatt ajánlott az oltás.

A jelenleg betegek csaknem fele 15-34 éves fiatal felnőtt, mintegy 29 százaléka középkorú. Az adatok azt mutatják, hogy a gyermekek és a 60 év feletti lakosság körében 11-12 százalékos arányban fordul elő a fertőzés.
Kórházba az év első hetében szintén sokkal többen kerültek influenza miatt: 40 embert kezelnek, nyolcan részesültek intenzív ellátásban, 7 főnek van szüksége gépi lélegeztetésre. Valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg felnőtt.

A betegség hazai terjedése, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai is arra figyelmeztetnek, hogy a közelgő járvány miatt fontos a védekezés, ennek pedig a leghatékonyabb módja a védőoltás.
Az oltástól nem lehet megbetegedni, sőt a tavalyi oltások alkalmázásáról készült európai felmérésben a magyar vakcina holtversenyben lett a legkevesebb mellékhatást okozó oltóanyag - mondta a HáziPatika.com kérdésére dr. Jankovics István, az ÁNTSZ OEK Légúti Vírusosztály osztályvezető főorvosa.

Az azonban gyakrabban előfordulhat, hogy az oltásra várakozók a rendelőben ülve elkapnak valamilyen (akár másféle, influenzaszerű tüneteket okozó) fertőzést. Amennyiben valakit úgy oltanak be, hogy már hordozza az influenzavírust, akkor baj nem történik, viszont az oltás nem fog védettséget nyújtani a fertőzés ellen - tette hozzá a szakember.

Kéky Kira
Videó, animáció: HáziPatika.com