HáziPatika.com

A nagyapák járása elárulja, hogy meddig fognak élni

Ha tudni szeretnénk, meddig fog élni nagyapa, figyeljük meg a járását.

A Journal of the American Medical Association szerdai számában megjelent cikk szerint a 65 év feletti személyek esetében erőteljes összefüggés fedezhető fel a járás sebessége és várható túlélési mutató között. A kilenc, 1986 és 2000 között készült kutatást elemző tanulmány kimutatta, hogy a gyorsabb járás az idős felnőttek esetében összefüggésben áll a hosszabb túléléssel.

A 34.485 résztvevő átlagos járási sebessége 0,92 méter/másodperc volt. A hat-huszonegy éves intervallumokban vizsgált eredmények elemzéséből azonban azt a következtetést vonták le a Pittsburgh-i Egyetem kutatói, hogy a gyorsabban járók tovább élnek.

"A járáshoz energiára, a mozgás szabályozására és alátámasztásra van szükség, és több szervrendszert is terhel egyszerre, köztük a szívet, a tüdőt, az érrendszert, az idegrendszert, valamint a váz- és izomrendszert" - írták a kutatók. "A járás lassulása a rendszerek károsodását és a járáshoz szükséges megnövekedett energiaszükségletet egyaránt jelezheti."

Az alanyoknak mindegyik vizsgálat során álló helyzetből indulva kellett szokásos sebességükkel járniuk. A távolság 2,4 méter és hat méter között váltakozott.

"A járás sebességének növekedésével a maradék életévek száma is nőtt mindkét nem esetében. A legalább 1,0 méter/másodperc járási sebesség konzisztens módon olyan túlélést mutatott, ami több, mint amit egyedül az életkor és a nem alapján várhatnánk. Ebben az idős felnőtt populációban a járási sebesség és a fennmaradó életévek száma közötti összefüggés mindegyik korcsoportban konzisztensnek mutatkozott."

Az összefüggés 75 éven felül jelentkezett a legszembetűnőbben.

"A kutatásból származó adatok célja az, hogy támogassa a klinikumban dolgozó orvosokat, a kutatókat és az egészségtervezési szakembereket az egészség és a túlélés egyszerű indikátorainak megtalálásában" - írták a szerzők Stephanie Studenski vezetésével. "A járási sebesség ellenőrzését a gyakorlatban is be lehet vezetni, egy stopper és egy négyméteres távolság segítségével... A járási sebesség egyszerű és könnyen alkalmazható indikátor lehet az idős emberek egészségének meghatározásában."

Matteo Cesari, a római Universita Campus Bio-Medico munkatársa szerint mivel nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a járási sebesség növekedése összefüggne a jobb egészségügyi kimenetelekkel, a járási sebességet nem szabad elsődleges célnak tartani a jelen beavatkozások tekintetében.

"Az egészségi állapot általános jelzőjeként értelmezhető, amely optimális másodlagos és kiegészítő kimenetelként támogatja a kutatási eredményeket, illetve klinikai döntéseket" - írja Cesari a cikkel együtt megjelent szerkesztői kommentárban.

Copyright AFP [2011] / Translation Medipress