HáziPatika.com

Jobban szenvednek a dohányzó rákbetegek

Nagyobb fájdalmakat kell átélniük azoknak a dohányzó rákbetegeknek, akik nem teszik le a cigarettát, mint azoknak, akik leszoknak a dohányzásról a diagnózist követően - szerepel a PAIN című szaklapban megjelent tanulmányban.

A tanulmány alapjául szolgáló kutatásban 224 beteg vett részt, akiknek különböző típusú és súlyosságú rákja volt. Az alanyokat megkérték, hogy vezessenek fájdalomnaplót, melyben a fájdalom súlyosságát 1-6-ig, a fájdalom mindennapi életükre gyakorolt hatását pedig 1-5-ig terjedő skálán jelezték. A naplók elemzése során kiderült, hogy a rendszeresen dohányzó alanyok sokkal súlyosabb fájdalmat éreztek, mint azok, akik már leszoktak vagy korábban sem dohányoztak. A fájdalom ráadásul komolyabban akadályozta őket a hétköznapi tevékenységeikben.

A korábban dohányzó, de később a leszokást választó betegeknél fordított arányosság volt megfigyelhető a fájdalom mértékében: minél hosszabb idő telt el azóta, hogy letették a cigarettát, annál enyhébb volt a tapasztalt fájdalom.

"Bár további vizsgálatokra van szükség, hogy megértsük, hogyan hat a nikotin a fájdalomra, az egyértelmű, hogy a rákbetegeknek, a saját érdekükben, le kell szokniuk a dohányzásról. Ebben a kezelőorvosuknak hatalmas szerepe van" - mondta a tanulmánnyal kapcsolatban Lori Bastian, a Duke Egyetem belgyógyásza.

Videó: HáziPatika.com