HáziPatika.com

Miért a nőknek fáj gyakrabban a nyaka?

A nyak fájdalma foglalkozástól és kortól függetlenül sokkal gyakoribb nőknél, mint férfiaknál. Ennek oka lehet, hogy a nők sokkal stresszesebben élik meg a mindennapokat.

"Tudományos körökben állandó vitatéma, hogy miért olyan gyakoriak az izom-, illetve ízületi fájdalmak és ezek miért gyakoribbak nőknél" - mondja Anna Grimby-Ekman, a Sahlgrenska Akadémia Közegészségügyi és Kommunikációs Orvoslás Tanszékének doktoranduszhallgatója és statisztikusa. "Tudjuk, hogy az emeléssel járó nehéz fizikai munka a nyak fájdalmához vezethet. A fizikailag kevésbé megterhelő munkát végzők esetében könnyebben találhatunk egyéb tényezőket a nyaki fájdalom magas előfordulási gyakoriságának hátterében."

Egy svéd egyetemi hallgatók között végzett felmérés szerint - melybe 627 lányt és 573 fiút vontak be - a nyakfájdalom sokkal jellemzőbb a lányokra. Az eredmény meglepő, mivel a kutatók azt várták, hogy ebben a korosztályban körülbelül azonos számú nő és férfi szenved nyakfájásban, hiszen a tanulás azonos mértékű megterhelést jelent mindkét nem számára.

Egy másik csoportban is elvégezték a felmérést. Ezúttal 870 nőt és 834 férfit kérdeztek meg. A megkérdezettek számítógépes munkát végeztek. A nők közül többen számoltak be nyak- és hátfájásról, mint azt foglalkozásuk magyarázná. Az egyértelmű, hogy mind a számítógépes munkát végzők, mind a hallgatók esetében pszichoszociális tényezők is hatással vannak a nyaki fájdalom kialakulására.

"A stressz nagyobb fokú megélése a lányhallgatóknál gyakoribb volt, mint a fiúk esetében. Emellett úgy tűnik, hogy náluk nagyobb szerepe volt a nyaki fájdalom kialakulásában is a fiúkkal összehasonlítva" - mondja Anna Grimby-Ekman.

Animáció: HáziPatika.com