HáziPatika.com

Sikeres volt a "Kék Péntek"

A Diabétesz Világnap alkalmából közös tornára várták a cukorbetegeket a Boehringer Ingelheim munkatársai. A sok érdekes programmal színesített "Kék Péntek" elnevezésű rendezvényen a kékbe öltözött résztvevők a világnap jeleként ismert kék kör formálásával hívták fel a figyelmet a diabétesz korai felismerésének és kezelésének fontosságára.
Érdekesség

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és tagszervezetei november 14-én világszerte megemlékeznek az inzulin egyik felfedezőjének, Frederich Bantingnak a születésnapjáról. Ez a nap 1991 óta a diabétesz világnapja.


A diabétesz (cukorbetegség) világméretű és egyre növekvő probléma. Ma már több mint 285 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik. A betegség és szövődményei jelentős egészségügyi, szociális és gazdasági terhet jelentenek az egyén, az egészségügyi ellátó rendszerek és az egész társadalom számára - olvasható az eseményről kiadott sajtóközleményben.

Széleskörű összefogás szükséges a betegség megelőzése, a szövődmények csökkentése érdekében. Ezt az összefogást szimbolizálja a kék kör, amely a Diabétesz Világnap szimbóluma.

A Világnap alkalmából a gyógyszergyártó cég dolgozói világszerte a szó szoros értelmében is lépéseket tettek a cukorbetegek támogatása érdekében. Az egy hétig lépésszámlálóval felszerelt munkatársak lépései összességében - pénzre váltva - 15 000 euróval járultak hozzá az IDF cukorbeteg gyermekeket támogató programjához.

A cég magyarországi vállalatának munkatársai kékbe öltöztek a Világnap tiszteletére. A "Kék Péntek" rendezvényre meghívták a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének és más civil szervezetek képviselőit is.

A Kék Péntek fókuszában a diabétesz és a szövődmények megelőzése érdekében elengedhetetlenül fontos testmozgás és egészséges táplálkozás állt. A résztvevők - szakember irányításával - végigcsinálták a diabéteszesek számára összeállított, de mindenkinek hasznos átmozgató tornagyakorlatot. A diétás ételkóstoló mindenkit meggyőzött arról, hogy az egészséges étkezés nem korlátozottságot, hanem fantáziát, kreativitást és újszerűséget jelent.

A Kék Péntek záróakkordjaként a résztvevők kört alkottak a Duna-parton, majd Sir Frederich Banting születésnapjára emlékezvén 119 kék léggömböt engedtek az ég felé.