HáziPatika.com

Videó! Az ápolónő véletlenül lekapcsolta egy beteg lélegeztetőgépét!

A BBC által közzétett rejtett kamerás felvétel jól látszik, amint egy ápolónő véletlenül lekapcsolja egy négyvégtag-bénult brit beteg lélegeztetőgépét, ami agykárosodást okozott a férfinak.

A brit Szülésznők és Ápolónők Tanácsa a vizsgálat idejére felfüggesztette állásából Violetta Aylward ápolónőt. Jamie Merrett, aki egy 2002-ben bekövetkezett autóbalesetben bénult le, akkor szereltetett fel kamerát otthonában, amikor gyanakodni kezdett a számára biztosított ellátással kapcsolatban. A BBC-nek eljuttatott felvételen látszik, amint Aylward véletlenül lekapcsolja a lélegeztetőgépet, majd sikertelen kísérletet tesz Merrett újraélesztésére. A felvételen hallatszik, hogy munkatársa megkérdezi tőle: "mit csináltál?", Aylward pedig a lélegeztetőgépre mutatva azt válaszolja: "lekapcsoltam".

A Délnyugat-Angliából származó Merrett láthatóan észrevette a hibát, és tisztán hallatszik, hogy a nyelvével csettintve próbálja felhívni az ápolónő figyelmét. Aylward megpróbálta újraéleszteni a beteget, de rossz helyen alkalmazta a ballont. A gépet 21 perccel később visszakapcsolták, miután a mentősök sikeresen újraélesztették a 37 éves férfit. Az agykárosodást azonban már ők sem tudták megakadályozni.

"Nincs többé élete" - nyilatkozta a BBC-nek Merrett húga, Karren Reynolds. "Létezik, de ez sehol sincs attól, ami korábban volt." Az eset előtt Merrett tudott beszélni, kerekesszéket használni, és hangvezérelt számítógépet működtetni. Az ápolónőt közvetítő Ambition 24hours ügynökség a belső vizsgálat lefolytatásáig nem nyilatkozik az ügyről.

A wiltshire-i szociális szervezet jelentésében azt állította, hogy az ügynökség nem rendelkezik megfelelő rendszerrel, amellyel ellenőrizni lehetne az alkalmazottak képzettségét. Az NHS Wiltshire Primary Care Trust egészségügyi hatóság közleményében így fogalmazott: "megtettük a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő a szóban forgó beteggel, valamint más páciensekkel."

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress