HáziPatika.com

Mi lesz az idei influenzavakcinában?

A világjárványt kiváltó pandémiás H1N1 vírustörzset is tartalmazza az Omninvest szezonális influenza elleni oltóanyaga - közölte a cég szóvivője szerdán az MTI-vel.

Németh Zsolt elmondta, hogy a pilisborosjenői székhelyű Omninvest befejezte az összesen 1 millió 300 ezer adag szezonális influenza elleni vakcina leszállítását, vagyis eleget tett az állami megrendelésnek. Az üzemben jelenleg karbantartási, felújítási munkák, illetve szakmai kutatások folynak - tette hozzá.

Mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az idei szezonális influenza elleni oltóanyagba a tavalyi pandémiás H1N1 törzs is belekerült, az idősebb embereknek, illetve a krónikus betegeknek nem feltétlenül szükséges a kifejezetten H1N1 vírus elleni védelmet nyújtó vakcinával is beoltatni magukat - hívta fel a figyelmet a szóvivő. A fiataloknak azonban, akik nem kérnének egyébként "szezonális" oltást, lehetőségük van kifejezetten H1N1-es oltóanyagú vakcinát kérni, mert az újinfluenza magasabb arányban betegített meg gyerekeket és fiatalokat, mint az általában terjedő szezonális influenzatörzsek.

Németh Zsolt szerint az újraoltás a korábban beadott oltóanyaggal a szervezet immunemlékének megerősítését szolgálja. Mivel a tavaly gyártott H1N1 elleni oltóanyag szavatossági idejét 2011. novemberéig meghosszabbították, a rendelkezésre álló készletből kielégíthető az igény.

Animáció: HáziPatika.com