HáziPatika.com

Ez lett Magyarország kedvenc süteménye! Receptekkel

A legtöbben a somlói galuskára szavaztak, így ez lett Magyarország kedvenc süteménye a NetPincér.hu által indított internetes szavazáson.
Két hét alatt 38 ezren adták le voksukat.
A második helyezett a Zserbó, szorosan követte őt a szavazatok számát tekintve a rétes (külön töltelék-meghatározás nélkül).

Több mint 18 ezer szavazattal a krémes lett a negyedik kedvenc, míg az ötödik helyen 17700 vokssal a túrótorta végzett. A hatodiktól a tizedik helyig a sorrend: Rákóczi túrós, a gesztenyepüré, a Feketeerdő torta és a Dobostorta.

A szavazás célja az volt, hogy pillanatképet készítsenek korunk ízlésvilágáról, ezzel hozzájárulva hazánk gasztronómiai kultúrájához.
Az augusztus 23-án indult szavazás alatt az érdeklődők harminckilenc süteményre voksolhattak.

Ismertető a győztes süteményekről
Receptek

A somlói galuska az egyik legismertebb magyar cukrászsütemény. 1950-60-as években a Gollerits Károly a híres Gundel Étterem egykori főpincére alkotta meg, nevét a Somló hegyről kapta. Háromféle, dióval és mazsolával megszórt, főzött vaníliás krémmel töltött piskótából készül. A kész piskótából kanállal galuskaformákat szaggatnak, a galuskákat hegyformájúra halmozzák, majd a tetejét tejszínhabbal díszítik, és rumos csokoládéöntettel meglocsolják.
Receptek

A Zserbó (Gerbeaud-szelet) - igazi hungaricum, Gerbeaud Emil alkotta meg a XIX. század derekán, akiről később a híres Zserbó cukrászda a nevét kapta. Omlós tésztából készül, baracklekvár és jó minőségű darált dió keverékéből álló krémmel töltik, a teteje csokoládéval van bevonva. A Zserbó akkor a legjobb, ha a kész sütemény egy kicsit áll, és később vágjuk jellegzetes zserbó formájúra.

A rétes több száz éves hagyománnyal rendelkező házi sütemény, amely feltehetően török hatásra honosodott meg hazánkban. Egyszerű, nyújtott rétestésztából, változatos töltelékekkel készül. A legkedveltebb a túrós, meggyes, almás és mákos töltelékek, de számtalan ízesítés létezik a káposztástól a túrós-barackoson át a tökös-mákosig, a variációknak csak a fantázia szab határt.

Készítse el Ön is a receptek alapján a kedvencét!