HáziPatika.com

Nem szűrnek ki minden káros sugarat a napernyők

Sokkal kevesebb védelmet nyújtanak a strandon használt napernyők a nap ultraibolya sugarai ellen, mint gondolnánk - derült ki spanyol kutatók nemrég nyilvánosságra hozott tanulmányából.

A bőrrákot és szürke hályogot okozó ultraibolya sugarak közül 34 százalék éri el a földet egy napernyő árnyékában - állapították meg a Valenciai Egyetem kutatói. Ennek oka az, hogy a napernyők csak a direkt sugárzást képesek kiszűrni, az oldalról bejutó szórt fényt nem - olvasható a Photochemistry and Photobiology folyóirat legfrissebb számában megjelent cikkben.

A vizsgálathoz a tudósok egy ultraibolya sugarakat érzékelő szenzort helyeztek el egy 80 centiméter átmérőjű, 1,5 méter magas kék és fehér vászonból készült napernyő árnyékában. "A napernyő kiszűri a napból érkező közvetlen sugárzást, azonban az összes sugárzás mintegy 60 százalékát kitevő szórt sugárzás egy részének kiszűrésére nem képes, ezek a sugarak elérik a bőrt, ezért tudunk lebarnulni árnyékban is" - magyarázta José Antonio Martinez-Lozano, a tanulmány társszerzője.

A napernyők használata mellett az orvosok azt javasolják, hogy extrém erős sugárzás esetén napvédő krémekkel, kalappal és ruházattal védekezzünk a strandon az ultraibolya sugárzás ellen, továbbá ne menjünk a napra, amikor az a legmagasabban áll, tehát 11 és 15 óra között.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress