HáziPatika.com

Vigyázzon! 7 vízparti veszély és a védekezés ellenük

Akik tengerpartra utaznak idén nyáron, azoknak összegyűjtöttünk néhány tanácsot.

Cápák

Bár a cápatámadások általában nagy sajtóvisszhangot kapnak, a cápák sem jelentenek különösebb veszélyt a tengerparton. Valójában a cápáknak sokkal több okuk lenne félni az emberektől, mint fordítva. 1999 és 2009 között az egész Egyesült Államokban mindössze kilenc halálos cápatámadás történt, miközben csupán 2008-ban 37 261-en haltak meg az utakon. Tehát nem érdemes aggódni - ám ha van cápaháló a partszakaszon, akkor azon túlra ne ússzunk.

Hőguta

A hőguta egy igen gyakori és súlyos probléma a vízpartokon. A hőgutát általában a dehidratáció és az extrém hőmérsékleti behatás váltják ki, ami veszélyesen magas, 40 Celsius fok feletti lázat okoz.
A hőguta további tünetei az émelygés, hányás, fáradtság, gyengeség és izomgörcsök. A betegség könnyen megelőzhető fokozott folyadékbevitellel és az erős napfény elkerülésével.

Halálos szuperbaktériumok

Az antibiotikumokra rezisztens baktériumtörzsek mindenütt, így a vízpartokon is jelen vannak. A meticillin-rezisztens staphylococcus aureus (MRSA) súlyos bőrfertőzéseket és akár halált is okozhat. A kórokozó azonban nem csak a vízben, de a tengerparti homokban is jól érzi magát, így a szakértők azt ajánlják, mindenképpen zuhanyozzunk le úszás és napozás után is.

Medúzák

Bár a legtöbb ilyen jószág ártalmatlan, vannak fajtáik, amelyek különösen veszélyesek is lehetnek. A kocka-medúzák például halálos mérget fecskendeznek az áldozatba, ami leállítja a szívműködést. A medúzák ellen védőpapucs viselésével és kis odafigyeléssel védekezhetünk.

Leégés

Az erős napsugárzás az egyik legveszélyesebb dolog, ami a vízparton érhet minket. A nap UV sugarai ugyanis elpusztítják azokat a sejteket, amelyek az új bőrsejtek termelődéséért felelősek, és genetikai mutációkat okoznak. A Bőrrák Alapítvány (SCF) adatai szerint a bőrdaganatok közel 90 százalékáért a napsugárzás tehető felelőssé. A napsugárzás elleni védekezés legfontosabb eszköze a naptej, de a legmelegebb órákban jobban tesszük, ha inkább az árnyékban maradunk.

E.coli

Az E.coli baktérium szinte minden nedves és meleg helyen jól érzi magát, ezért jobban tesszük, ha odafigyelünk rá a vízpartokon is. A baktérium bár minden emlős bélrendszerében megtalálható, a patogén törzsek súlyos betegségeket okozhatnak. Az E.coli által okozott leggyakoribb tünetek a hányás, véres hasmenés, súlyos hasi fájdalom és enyhe láz. Ha el szeretnénk kerülni a fertőzést, próbáljunk minél kevesebb vizet nyelni és mossuk ki szánkat úszás után és étkezés előtt.

Szakítóáramlások

A szakítóáramlások olyan belső áramlások az óceánban, amelyek a gyanútlan úszókat egyre messzebb sodorják a parttól. Amennyiben az áldozat nem jó úszó, könnyen halálát lelheti a hullámok között. A legjobb, amit tehetünk, ha egy szakítóáramlás elragad minket, hogy nyugton maradunk, és megvárjuk, amíg kikerülünk az áramlatból. Próbáljunk a partvonallal párhuzamosan úszni, és ha kikerültünk az áramlásból, ússzunk ki a partra. 

Videó, képgaléria: HáziPatika.com