HáziPatika.com

6 tipp, hogy egészséges maradjon, ha légkondit használ

A légkondícionálók helytelen használata megbetegíthet - íme néhány tipp, hogy elkerüljük a káros következményeket:

1., A vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a hűteni kívánt helyiség nagyságának megfelelő teljesítményű klímát válasszunk. Ha túl kicsi a teljesítmény, akkor aránytalanul sokat fog fogyasztani az eszköz, és idő előtt tönkremegy, mivel folyamatosan működnie kell. Ha túl nagy, akkor észre sem vesszük, és pillanatok alatt olyan hideget csinál, hogy könnyedén megfázhatunk, nem beszélve arról, hogy az indokolatlanul nagy teljesítmény a vásárlásnál is pénzkidobást jelent.

2., A beszerelést mindenképpen szakemberrel végeztessük és ügyeljünk arra, hogy a beltéri egység olyan helyre kerüljön, ahol esélye sincs huzamosabb ideig közvetlenül ránk fújni a hideg levegőt. Ággyal, vagy tévézős kanapéval szemben ne szereltessünk klímát!

3., A szezon előtt (vagy legalább most) mindenképpen tisztíttassuk ki a rendszert. A tisztítással megszabadulhatunk gonosz kis kórokozóktól, amelyek elszaporodnak a kondenzvízben, és kapcsolatba hozhatnak minket a kórokozókkal, például a Légionárius betegséget okozó Legionella pneumophila nevű baktériummal, amely magas lázzal, tüdőgyulladással és egyéb tünetekkel jár, és amelyet először az Amerikai Légió tagjainál azonosították 1976-ban).

4., A hőmérsékletet mindig úgy állítsuk be az otthoni, vagy az autóban lévő klímánál, hogy a kinti hőfoknál ne legyen 5-6 fokkal hidegebb, mert ha ki-be szállunk az autóból vagy járkálunk a lakásból az utcára, akkor könnyedén megfázhatunk.

5., Soha ne irányítsuk magunkra a hideg levegőt! Ugyan nagy kísértést jelent a hideg fuvallat a kimelegedett testünk számára, mégse álljunk soha a közvetlenül a klíma elé, mert ez a legrövidebb út, amely megfázáshoz vezet. Ha gyors enyhülés kell, akkor inkább gyorsan mossuk meg hideg vízzel az arcunkat!

6., A klíma szárítja a levegőt, így ne feledjünk megfelelő mennyiségű folyadékot bevinni ennek ellensúlyozására. A légszárítást párás időben ki is használhatjuk, fél-egy óra légkondicionáló-használat, és gyorsabban száradnak a ruhák, illetve a kocsiban is pár másodperc alatt eltűnik a szélvédőről a páralecsapódás.

Animáció: HáziPatika.com