HáziPatika.com

Idősebb férfiaknál gondot okozhat a magasabb tesztoszteronszint

Az idősebb férfiaknál a magas tesztoszteronszint szívbetegségekkel vagy szívrohammal társulhat. Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet által finanszírozott vizsgálatba közel 700 hatvanöt évnél idősebb férfit vontak be, és kifejezetten a hormonszintek illetve szívbetegségek közti kapcsolatot vizsgálta. 

"Tanulmányunk megállapítása ellentmond korábbi, kisebb vizsgálatoknak, melyek azt mutatták, hogy a tesztoszteron szintje nem jár együtt magasabb a szív- és érrendszeri betegségekkel" - mondta a tanulmány szerzője Dr. Kristen Sueoka, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem munkatársa.
"Sokan a lakosságból tesztoszteron kiegészítőket használnak különböző egészségügyi problémák megoldására, beleértve az alacsony nemi vágyat és a hangulati rendellenességet, amelyek nem életveszélyesek. Ezek az emberek tudtukon kívül növelik a szív- és érrendszeri betegségek esélyét" - tette hozzá.

Egyik résztvevő sem használt tesztoszteron hormonpótló készítményeket a vizsgálat idején, melyben átlagosan több mint négy évig követték figyelemmel a résztvevők egészségügyi állapotát. Ez alatt megállapították, hogy 100 férfi (14 százalék) élt át szívrohamot, instabil angina-t (szívrohamra figyelmeztető jel), illetve esett át angioplasztikán vagy bypass műtéten, hogy kitisztítsák az eltömődött verőereiket. A magasabb tesztoszterin-szinttel rendelkezők körében a kockázat ezekre a betegségekre nagyobb volt, illetve náluk a koszorúér-betegség kockázatát is megkétszereződik.

"Egy napon a tesztoszteronmérések segítenek abban, hogy megjósolják, mely a férfiaknál nagyobb a valószínűsége a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának" - mondta Sueoka. "Szükségünk van azonban további megerősítő tanulmányokra, hogy biztosak kimondhassuk: a magas tesztoszteron kockázati tényező a szívbetegségek kialakulásánál."

Animáció: HáziPatika.com