HáziPatika.com

Nőként nagyobb az esélye az infarktusra - menjen ingyenes szűrésre!

Tudta, hogy tévhit a férfiak nagyobb szívhalálozásáról beszélni, ugyanis a nők vezetnek? Kíváncsi rá, hogy élnek a műszívesek? És arra, hogyan tágítják a szívbillentyű-szűkületet ballonnal? Mindezekre és saját kérdéseire is választ kaphat a Kor Kontroll Társaság és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Egészség Napján május 21-én, pénteken.

A koszorúér-betegség - hirtelen szívhalál, infarktus - minden esztendőben átlag 3-4 millió nő életét követeli, az agyi katasztrófa, a szélütés pedig átlag három millió nő halálát okozza világszerte. A várható többlethalálozás a kelet-európai országokban a férfiak csoportjában 50 százalék, a nőknél viszont 80 százalék! A változás korától a nők "rossz" LDL koleszterin vérszintje magasabb, mint az ugyanolyan korú férfiaké. A cukorbeteg hölgyek szív- és érrendszeri halálozása magasabb, mint az erősebb nem képviselőié. Ha fiatal nő kap szívrohamot, nagyobb az esélye, hogy meghal, mint a hasonló korú férfinak. Szívroham után a nőbetegek világszerte ritkábban kapják meg az optimális orvosi kezelést, mint a férfiak, részben azért, mert legtöbbször ők maguk sem gondolják, hogy a panasz szívinfarktus tünete.

Hol, mikor?

Helyszín: Eötvös 10., Eötvös utcai Terézvárosi Közösségi és Kulturális Színtér, VI. Eötvös u. 10.
Időpont: 2010. május 21. (péntek) 11-17 óráig

A gazdag programban a szervezők igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy életmódváltással elkerülhetők a "szívzűrök": ha megelőzzük vagy kezeljük a magas vérnyomást, a felnőttkori cukorbetegséget, a magas koleszterinszintet vagy teszünk a fölösleges kilók ellen. Erről is szól a "Figyelj a szívedre!" program, ahol sok-sok praktikus tanáccsal, előadással és szűrővizsgálatokkal (vérnyomás-, vércukor- és stresszmérés) várják az érdeklődőket. Tombola is lesz és még Katus Attila is fog tornázni!