HáziPatika.com

Fűnyírásra, gyomirtásra fel: itt a kullancsszezon!

Kedvezett a kullancsok szaporodásának az idei esős tavasz, nem csoda, hogy a vérszívók mostanra elő is bújtak rejtekükből.

Az évente kiadott fertőzöttségi térképek szerint Budapest és agglomerációs körzete, illetve Pest, Nógrád, Vas, Zala és Somogy megye tartoznak a magas rizikófaktorú területek közé. A súlyos betegségeket terjesztő kullancsok Magyarországon rendkívül elterjedtek, és a természeti környezet érintettségét jól jellemzi, hogy rengeteg a kullancshordozó erdei állat és a denevérek is nagy számban estek áldozatául idén e parányi élősködőknek.

Magyarországon több mint 18 féle kullancs él, ennek a fele terjeszt betegséget. Főként tavasszal és nyár elején rajzanak ki, majd ősszel, szeptember-októberben is van egy újabb hullám. A 2-3 milliméteres támadók a déli napsütötte órákban árnyékba húzódnak, más napszakban viszont aktívak.
Dr. Kapiller Zoltán állatorvos, a Kullancsszövetség elnöke szerint, ha valaki ismeri az erdő veszélyeit és felkészül ellene, biztonsággal töltheti a szabadidejét a természetben. A megfelelően zárt öltözködés, a különféle ellenszerek, a riasztó spray-k alkalmazása és a védőoltás kellő védelmet jelent az erdei kirándulások során, illetve a kullancsok által sűrűn lakott városi parkokban, kertekben, játszótereken is.

Az élősködőkkel szemben hasznos lehet a kertben a gyakori fűnyírás, gyomirtás, a sünök búvóhelyéül szolgáló farakások felszámolása, és a tüskés hátúak vándorlása miatt a kapuk aljának megerősítése is.

"Erdőbe, táborba, vakációra induló gyerekek és szüleik még most is kérhetik a vakcinát háziorvosuktól, gyermekorvosuktól. Szerencsére nem kell hosszú ideig várni a védettség kialakulására. Kapható olyan oltóanyag, amelynél az első adag vakcina beadását követően két héttel már be lehet adni a második oltást. Ennél az úgynevezett gyorsított oltási sémánál már a második szúrás utáni napokban kialakul a megfelelő védelem" - magyarázza Dr. Vészi Zsuzsa.

Természetesen minden védekezés ellenére is érhet bennünket vagy kedvenc háziállatunkat kullancstámadás. Ezért fontos a gyógyszertárakban, az állatpatikákban, sőt a benzinkutaknál is kapható kullancseltávolító kanalat beszereznünk, amellyel könnyen megszabadulhatunk a bőrbe fúródott rovartól - hívja fel a figyelmet Márton Anita.