HáziPatika.com

Így vegyen sonkát, csokinyulat, tojást!

Mi a sonka? Milyen a jó tojás? Valódi csokiból készült-e a nyúlfigura? És mire figyeljen vásárláskor? Ehhez ad tanácsokat hírlevelében a TÜV SÜD KERMI Kft.

A nyers sonkákat pácolással állítják elő, és füstöléssel és/vagy szárítással tartósítják.
A csomagoláson fel kell tüntetni, hogy a sonka nyers, és ha csak szárították, a füstölés hiányára utalni kell. A vágóállat fajtáját jelölni kell, amennyiben a címkéjén nincs jelölve, akkor sertéssonkával van dolgunk.

A csomagoláson utalni kell az előállítás módjára a darabolt, vagy kötözött szavakkal.
A nyers sonkák címkéjén fel kell tüntetni, hogy nyersen vagy hőkezelve (főzve, sütve) fogyasztandó.
A hőkezelt sonkák sült, főtt, vagy füstölt-főtt húskészítmények. A címkén fel kell tüntetni, hogy főtt, vagy sült; illetve az előkészítés módját a darabolt, vagy kötözött szavakkal. A vágóállat fajtáját a sertés kivételével itt is jelölni kell.

Csokoládé, illetve kakaós figurák
Ugyanúgy, mint a mikulásfiguráknál, itt is figyelni kell, hogy a termék csokoládéból készült-e, vagy kakaós masszából.
A csokoládé olyan élelmiszer, amely kakaótermékekből (kakaóvaj, kakaópor) és cukorból; tejcsokoládé esetében plusz hozzáadott tejből, tejszínből illetve tejporból készül. A csokoládé kevesebb, mint 5 százalék más növényi zsiradékot tartalmazhat, ilyen egyéb zsiradék például a pálmaolaj, és a mangó magzsír. A csokoládéval ellentétben a kakaós masszafigurák kakaóporból és/vagy kakaómasszából, cukorból és nagyobb mennyiségű növényi zsiradékból, illetve szükség szerint tejkészítményekből készült termékek.
Amennyiben a polcon lévő termék kakaótartalmú, vagy egyéb bevonómasszából készült, úgy a megnevezésben ennek szerepelnie kell. A megnevezésnek tartalmaznia kell a kakaós, kakaós ét, kakaós tej, fehér kifejezést; a formára, ízesítésre való utalást. A megnevezés tartalmazhatja a "bevonó", "bevonómassza" és a "massza" szavakat is.

Tojás
A kereskedelemben kapható tojásokat darabonként jelölni kell. A boltokban kapható tojásokon szerepelnie kell egy nyilvántartási számnak, ami jelzi, hogy a tojás melyik telepről származik, melyik megyéből, illetve hogy milyen az alkalmazott állattartási technológia.

A tojáson, vagy a csomagoláson jelölni kell a tojás méretét is.
A tojások méretei a következő kategóriákba sorolhatók:
S: 53 g-ig
M: 53-63 g
L: 63-73 g
XL: 73 g felett

A tojások dobozán szerepelnie kell minőség megőrzési időnek is.
A vásárolt tojások frissességét leginkább hűvös helyen való tárolással őrizhetjük meg, ez lehet akár 18°C alatti hőmérsékletű kamra, akár hűtőszekrény.