HáziPatika.com

Ez tényleg nem vicc! 11 meglepő tény az emberi testről!

1. Léteznek kék bőrű emberek
Nemcsak a tudományos-fantasztikus filmekben találkozhatunk kék emberekkel. Az argyria nevű igen ritka mérgezés az ezüst illetve az ezüstszármazékok túladagolásakor jelentkezhet, ennek hatására a bőr kékre vagy ezüstszürkére színeződhet. A hatás nem okoz semmiféle egészségügyi problémát, de visszafordíthatatlan.

2. A gyomorsav magát a gyomrot is elemésztheti
Az emberi gyomorsav olyan erős (pH-ja általában 1 körül van, ez a legerősebb savaknak felel meg), hogy még a cinket is feloldhatná. A gyomor folyamatosan újratermelő fali sejtjei azonban megvédik a gyomrot attól, hogy önmaga is megemésztődjön.

3. Elég egyetlen férfi...
Egy-egy here naponta annyi új spermiumsejtet termel, mely teljesítménnyel (ha mindegyikből spermiumból gyermek születne) egy férfi fél év alatt benépesíthetné az egész Földet!

4. A nyelv egyedi, akár az ujjlenyomat
A nyelv alakja és lenyomata ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomat. Ráadásul, a nyelvünkben található az egyetlen olyan csont, mely nem kapcsolódik más csontokhoz, és a nyelven található a szájban lévő baktériumok fele, ezzel pedig ez a "legfertőzöttebb" terület a testünkön.

5. A haj (majdnem) elpusztíthatatlan

Az emberi haj olyan lassan bomlik le, hogy szinte elpusztíthatatlan: a tűz ugyan hatással van rá, de sem a hideg, sem a nyomásváltozás, sem a víz nem károsítja, és nagyon sok vegyi anyagnak is ellenáll.

6. Rosszullét a művészettől
A Stendhal-szindróma egy furcsa és ritka pszichoszomatikus betegség, melyet a csodálatosan szép művészeti alkotások váltanak ki. A tünetek: gyors szívverés, szédülés, zavarodottság, szapora légzés, sőt hallucinációk is lehetnek.

7. Nők, nők, nők...
A nők általában alacsonyabbak és könnyebbek, mint a férfiak, de gyorsabban ver a szívük, kétszer olyan gyakran pislognak, és jobb a szaglásuk is. Háromszor többet beszélnek, mint a férfiak, és tovább is élnek, mint az erősebb nem. Igaz, lassabban égetik a kalóriákat, mint a férfiak, így a fogyókúra is nehezebben megy nekik...

8. Kemény munka!
A beszédhez 72 különböző izom összehangolt működésére van szükség, egy lépés megtételéhez kétszázra, egy mosolyhoz pedig (állítólag) 17-re, kevesebbre, mint a fintorgáshoz.

9. Allergiásak lehetünk a vízre is
Egy nagyon ritka betegség azt okozhatja, hogy az illető túlérzékenyen reagál a vízre (pontosabban, a nem desztillált vízben található ionokra), még a jégre és a saját izzadságára is. Ha vízzel érintkezik a teste, fájdalmas, égésszerű kiütések jelennek meg a bőrén.

10. Agyban nagy
Az agyunk (átszámítva) minimum 4 terabájtnyi információt képes tárolni, és ugyanannyi energiával "dolgozik", mint egy tízwattos villanykörte. Annak ellenére, hogy a test tömegének mindössze 2 százalékát teszi ki, a véráramba jutó oxigén egyötödét használja fel.

+1 Az emberek mindössze 1 százaléka tudja megnyalni a könyökét, arra pedig, hogy saját magát csiklandozza meg, senki nem képes!

Huták Judit