HáziPatika.com

Egyre többen öregszenek ki az autóvezetésből

Egyre több idős autós kerül Új-Zélandon abba a helyzetbe, hogy többé nem tud biztonságosan vezetni - állítja Elin Schold Davis, az időskori vezetés amerikai szakértője.

"Az emberek általában nem élték túl a jogosítványukat, mert ha meg is betegedtek, az a betegség, amely érintette a vezetési képességüket, általában el is vitte őket" - mondta. "Az orvostudomány fejlődött, hosszabb ideig élünk, így egy egészen új problémakör keletkezett."

Manapság sok idős vezetőre nehezedik nyomás, hogy adják vissza a jogosítványukat, vagy át kell esniük azon a megalázó érzésen, hogy alkalmatlanná nyilvánítják őket az orvosi vizsgálaton, amit gyakran igazságtalannak gondolnak - mondta Ms. Schold Davis, aki a minnesotai Minneapolisban él. "Valóban együtt kell működnünk, hogy igazságosabbá tegyük a rendszert" - mondta, mielőtt a kulcsfontosságú tényeket bemutatta az AA Autóvezető Képzési Alapítvány (AADEF) szemináriumán Wellingtonban. Az alapítvány Új-Zélandra hívta Ms Schold Davist az előadásra, aki az Amerikai Foglalkozásterápiás Szövetség "idős vezetők" programját koordinálja.

Az úgynevezett baby-boom generáció öregszik, ami azt jelenti, hogy 2051-re az amerikai népesség 25 százalékát teszik majd ki a 65 év felettiek. Az AADEF elnöke, Mike Noon nyilatkozatában elmondta, hogy emiatt egyre nagyobb jelentőségre tesz majd szert az idős vezetők problematikája. "Ezek igazából a látás, illetve a fizikai és/vagy kognitív képességek romlásával kapcsolatosak, nem is annyira az életkorral, bár tény, hogy ezek gyakran kéz a kézben járnak egymással." Sok 70-80-90 éves ember is még viszonylag fitt lehet, alkalmas a vezetésre. A statisztikák is azt mutatták, hogy a 75 év felettiek jóval ritkábban szenvednek autóbalesetet, mint a fiatalabbak. Ez azért lehet így, mert az idősebbeknek több a tapasztalatuk, inkább csak hosszabb utakra ülnek autóba, a rövidebb távokat gyalog teszik meg. Noon szerint azonban ez a trend változhat, ahogy a társadalom egyre öregszik. "A vezetés nehezebbé és kockázatosabbá válik, ahogy jelentkeznek az egészségügyi problémák. Mivel az idősebbek törékenyebbek, nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyosabb sérüléseket egy autóbaleset során."

A jelenlegi szabályozás szerint 75 és 80 éves korban kell orvosi alkalmassági vizsgálatra menniük az időseknek, 80 év felett pedig kétévente. "Meg kell győződnünk arról, hogy szögre akasztják a slusszkulcsot azok, akik már nem tudnak biztonságosan vezetni" - mondta Mr. Noon. Ha sokan visszaadják a jogosítványukat, akkor viszont szükség van alternatív közlekedési megoldásokra. "A tömegközlekedés főként az ingázókat szolgálja ki, nem mindig felel meg az idősebbek számára is."

Több segítségre lenne szükség, hogy mindenki a lehető leghosszabb ideig vezethessen biztonságosan, ugyanis Új-Zélandon nem csak az alapvető szolgáltatások eléréséhez kell az autó, hanem a családtagok és a barátok felkereséséhez is. "Sokunknak az autó jelenti a teljes és produktív életet" - mondta Noon. "Szeretnénk sokáig élvezni a független mobilitás élményét, ami fontos a mentális egészségünk és a jólétünk szempontjából."

Tavaly a Safe with Age (Idősebb korban is biztonságban) című idős sofőröket oktató programot megszüntették az alacsony számú résztvevő miatt. "Fontos, hogy ezt a programot mielőbb újraindíthassuk, olyan támogatással, mely valóban az idős vezetők igényeit szolgálja." A probléma azonban együttműködést igényel, nem csak az állami szervek, de az időseket tömörítő csoportok, közlekedési szolgáltatók, egészségügyi szakemberek, autóvezetési oktatók és családtagok részéről is.