HáziPatika.com

Nem hallja? Milyen gyógyszert szed?!

A legújabb kutatások szerint az aszpirin, az acetominofen és más nem szteroid-alapú gyulladáscsökkentő szerek rendszeres használata növelheti a halláskárosodás kialakulásának esélyét férfiaknál, különösen fiatalabb, 60 év alatti férfiaknál.

A halláskárosodás az egyik leggyakoribb érzékelési zavar, ami csak az Egyesült Államokban 36 millió embert érint. A betegség pedig nem csak az idősek, de a 40-49 évesek körében is igen gyakori, és bár a legtöbb eset kevésbé súlyos, már az enyhe halláskárosodás is jelentős életminőség-romlást okozhat.

A Harvard Egyetem, valamint a Vanderbilt Egyetem és a Massachusetts Szem- és Fülgyógyászati Ellátó kutatói a gyakori hallásromlás kevésbé nyilvánvaló okait keresték.
Az aszpirin, az acetominofen és az ibuprofen a három leggyakrabban használt gyógyszer az Egyesült Államokban. Az aszpirin ototoxikus (fülre káros) hatása régóta ismert, valamint a nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentőknél is felmerült az ototoxicitás lehetősége, de az acetominofen és a halláskárosodás kapcsolatát csak most sikerült feltárni.

A mostani kutatásban összesen 26 000 férfi vett részt, akiknek gyógyszerszedési szokásait és hallását rendszeresen megvizsgálták.

Az aszpirin esetében, az 50 év alattiak és az 50-59 évesek 33 százalékkal nagyobb eséllyel voltak halláskárosultak, mint azok, akik nem szedik rendszeresen a gyógyszert. A 60 év felettieknél nem mutatható ki kapcsolat az aszpirin szedése és a hallásromlás között. Nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentők rendszeres szedésekor az 50 alattiak esetében 61, az 50-59 éveseknél pedig 32 százalékkal gyakrabban fordul elő halláskárosodás. Acetominofennél ezek az arányok 50 év alatt 99, 50-59 év között pedig 38 százalék.

"Ezek alapján egyértelműen látszik, hogy bizonyos gyógyszerek szedése jelentősen növelheti a halláskárosodás kialakulásának esélyeit, különösen a fiatalabb férfiak esetében, ez pedig komoly közegészségügyi problémát jelent" - nyilatkozta Dr. Sharon G. Curhan, a Brigham és Női Kórház munkatársa.

Animáció: HáziPatika.com