HáziPatika.com

Télen is kialakulhat a bőrrák!

A nap még mindig alacsonyabban jár, mi pedig kevesebb időt töltünk a szabadban, hiszen jóval hidegebb van, mint szeretnénk. Amikor pedig mégis kimegyünk, akkor a fejünk búbjáig bebugyoláljuk magunkat. De senkit ne tévesszen meg a hideg és a napos órák szűkösebb száma, Dr. Quenby Erickson bőrgyógyász és bőrrák specialista sebész arra hívja fel minden télen a szabadban járó figyelmét, hogy a fagyos napokon se feledkezzenek meg a naptej használatáról.
A nap kétféle ultraibolya sugarat bocsát ki: UV-A és UV-B sugarakat. Az UV-A sugarak - amelyek az UV fény 95 százalékát alkotják - mélyebben behatolnak a bőr alá, ezek okozzák a ráncosodást és kapcsolatban állnak a melanomák (rosszindulatú bőrrák típus) kialakulásával. Az UV-A sugarak minden nappali órában ugyanolyan intenzitással érik a Föld felszínét és áthaladnak a felhőkön, illetve az ablaküvegeken is. 

A futók, a kerékpárosok, a szabadban dolgozók, illetve bárki, aki a szabadban közlekedik, huzamosabb ideig kint tartózkodik, a téli hónapokban sajnos elveszítik azt a minimális fényvédelmet, amit a fák lombja nyújt. A tél legnépszerűbb sportja, a síelés esetében pedig minden 300 méternyi magassággal együtt 8-10 százalékkal nő a síelőket érő UV sugárzás mennyisége - ráadásul a sugárzás 80 százalékát, ami közvetlenül nem is a lesiklókat éri a hó még vissza is veri a bőrükre. 

- Kiemelten fontos, hogy olyan napszemüveget viselni, amely körbeveszi a szemet, és így a visszaverődő fényt sem engedi be.

- Az ajkak védelme is elengedhetetlen, de a szájfény, szőlőzsír nem elegendő, mindenképpen azok a termékek használandóak, amelyek UV-védettséget is biztosítanak.

- Érdemes erősebb faktorszámú fényvédő készítményeket használni, lehetőleg vastagon fedve e bőrt, illetve a cink-dioxidos szerek is ajánlottak, amelyek a szél okozta bőrégést akadályozzák meg.

- Nem véletlen, hogy a bőrrákos megbetegedések többsége az arcon jelentkezik, hiszen testünknek ez a része szinte folyamatosan kitett az UV sugárzásnak az év egészében. Síeléshez éppen ezért kifejezetten javasolt az arcot fedő teljes símaszk viselése.

- A forróvíz képes a leggyorsabban és legjobban oldani a bőr természetes olajait, zsírjait, ezért fürdéshez inkább meleg vizet használjuk. A dezodorok, illatanyagok, a szappanok és az alkoholt tartalmazó kozmetikai szerek mind eltávolítják a bőr természetes olajait, ezért érdemes olyan illatanyag-mentes szappant és lemosót használni, ami táplálja, hidratálja is a bőrt.

- A zuhanyzást legyen 5-10 perc hosszú, így a párával kellemesen hidratálhatjuk is bőrünket - az ennél hosszabb ideig tartó zuhanyzás viszont azt eredményezi, hogy a bőr szárazabbá válik, mint amilyen fürdés előtt volt.

- A fürdést követően 3 percen belül használjunk testápolót.

- Lakáson belül használjunk párásítót, így a száraz téli levegőt újra megfelelően párássá varázsolhatjuk.

Képgaléria, animáció: HáziPatika.com