HáziPatika.com

H1N1: Az anya meghalt, a kisbabát most vitte haza az apa

Gyógyultan vitte haza édesapja a korábban új influenza vírussal fertőzött kislányát múlt héten a nyíregyházi kórházból - olvasható az ÁNTSZ hírlevelében. Szilágyi Olívia Emma december 10-én 1,2 kilogrammal, hat hónapra született császármetszéssel. Nála, illetve az édesanyja szervezetében is kimutatták a H1N1 vírust. A 26 éves fiatalasszony életét már nem tudták megmenteni az orvosok, a kislányt azonban most teljesen egészségesen, 2 kiló 70 dekásan vihette haza édesapja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint továbbra is fontos, hogy minél többen kapják meg a H1N1 ellen védelmet biztosító vakcinát. A szervezet megújította és egyben szűkítette azoknak a célcsoportoknak a listáját, ahol kiemelt fontossága van az oltás megszerzésének. A WHO szerint a legfontosabb, hogy a légúti betegségtől szenvedők, az egészségügyi dolgozók, várandós kismamák, kisgyermekek megszerezzék a védettséget a járvány ellen.

A múlt héten egyébként Magyarországon 112 fő került kórházba influenza miatt, 13 fő részesült intenzív ellátásban és 10 főnél vált szükségessé gépi lélegeztetés.
A kórházba utalt betegek több mint negyede 15 év alatti gyermek, majdnem 40 százaléka 30-64 éves.
A kórházi felvételek gyakorisága változatlanul az 5 éven aluliak között volt a legmagasabb.

Ezen a héten az ÁNTSZ három új, influenza A(H1N1)v vírusfertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesült: két beteget kórházban, egyiküket intenzív terápiás osztályon ápoltak, a harmadik beteget otthonában kezelték. Két áldozatról tudják, hogy nem kaptak védőoltást tumoros betegségük ellenére sem.