HáziPatika.com

Tudja, hogy mi a különbség a H1N1 és a szezonális influenza között?

A szezonális influenza menetrendszerűen október-november környékén kezd fertőzni, és a járvány általában februárban-márciusban éri el a csúcspontját.
A szezonális influenza főleg az idősek és gyenge immunrendszerűek számára veszélyes, ezért oltják őket minden évben térítésmentesen. Azért minden évben, mert az influenza változékony, és a tavalyi vírus mindig megváltozik, hogy újra becsaphassa a szervezetet.Az új, H1N1 vírus azonban az 50 év alatti, teljesen egészséges emberek számára is veszélyes. (Az idősebbeknek is csupán 10 !!! százaléka rendelkezik védettséggel ellene - így az oltás természetesen számukra is fontos.)
Az A(H1N1)v vírus genetikai állománya az emberin kívül más géneket is tartalmaz (sertés- és madárinfluenza géneket).

Az A(H1N1)v egy új típusú influenzavírus, mely ellen nem alakult ki természetes immunitás az emberekben. Emiatt a vírus gyorsabban terjedhet, mint a "hagyományos" szezonális influenza vírus. Mivel a szervezet számára ismeretlen ez a kórokozó, csak akkor termel ellene ellenanyagot, ha megfertőződik, vagy oltással "mutatjuk be neki" a vírust, amely ellen védekezni kell.
Míg a betegség súlyos, halálos szövődményeket is okozhat, addig az oltás biztonságosan, a betegség kialakulása nélkül képes immunválaszt előidézni.

A HáziPatika.com kérdésére válaszolva dr. Mészner Zsófia infektológus elmondta, hogy egyszerre csak egy influenzavírus veheti át az uralmat a szervezet felett, tehát olyan nincs, hogy valakit mindkét vírus megfertőz egyidejűleg. Egymást követően azonban lehetséges.

Kéky Kira

Tudjon meg mindent az új influenzáról a SpringMed kiadó könyvéből, amelynek címe:
A(H1N1)-influenza, betegség vagy védőoltás?

A könyv tartalma részletesen:
Összefoglaló könyv a H1N1-ről és az oltásról

A könyv kapható a nagyobb könyvesboltokban (Líra és Lant, Libri, Alexandra, Bookline), patikákban, a Magyar Lapterjesztő Zrt. hálózat üzleteiben (Relay, Inmedio) valamint megrendelhető az alábbi honlapokon: www.springmed.hu, www.fokuszonline.hu, www.bookline.hu, www.konyvkereso.hu, www.sunbooks.hu, www.gyogyhir.hu.