HáziPatika.com

Tetszett az MBT? Akkor ezt is szeretni fogja!

Mintha puha szőnyegen lépkedne az ember - olyan érzést kelt az új Joya cipőben járni, ezt kipróbálhatta bárki, aki részt vett a márka magyarországi bevezető sajtótájékoztatóján.

Az új cipőt nem más fejlesztette ki, mint az ifjabbik Karl Müller, akinek édesapja a világraszóló karriert befutó MBT cipők feltalálója. A svájci mérnök néhány éve eladta az MBT-t, és fiával, ifjabbik Karl Müllerrel új cipő kitalálásához ­fogott: ez az új találmány lett a Joya.

Idősebb Karl Müller elmondta, hogy míg 2000 évvel ezelőtt az emberek gyakran mezítláb jártak göröngyös talajon napi 15 kilométert, addig a most élők kemény talpú cipőben, és van, aki naponta csupán 800 métert gyalogol! Ez okozza, hogy egy bizonyos életkor felett már mindenkinek fáj a nyaka vagy dereka, lába. Az új, puhatalpú cipő visszahozza viselőjének a mezítláb-járás élményét és egészségügyi hatásait - ígérik a feltalálók.

Ez a cipő nem annyira gördül, mint az MBT, viszont a talpa rendkívül puha. A cél a lendület és könnyedség megőrzése volt, ezt a rendkívül puha és instabil talpszerkezet biztosítja, mindemellett a cipő hordása erősíti az izmokat, aktiválja a zsírégető folyamatokat. A termék további különlegessége az Active-Airpump rendszer, amely minden lépésnél levegőt pumpál a cipőbe.

A cipőt - reményeik szerint - nem csupán az idősebb, mozgásszervi problémával küzdő korosztályok vásárolják majd, hanem a fiatalok is, akik közül egyre többen tisztában vannak azzal, hogy ilyen korban kell megelőzni a deformációk kialakulását.
A magas sarkú vagy nem megfelelő talpú cipők hordása például a bokaízület elhasználódásához, lúdtalp és bütyök kialakulásához vezethet.
A fiatalok felé azzal is nyitottak, hogy a cipők formatervezése fiatalos.

Dr. Dobos Márta ortopéd szakorvos a bemutatón ismertette, hogy milyen egy jó gyermekcipő: puha, rugalmas talpú, könnyített, csúszásmentes, az ütközések és rázkódások enyhítése céljából vastagabb talpú, speciális, úgynevezett sokkelnyelő réteggel rendelkezik - ilyen például a Joya gyermekek számára készített márkája: a Joyssy.
Ez a cipő (amely 23-as mérettől kapható) különlegesen felépített, több rétegű cipőtalppal rendelkezik, járás közben finoman mozgó alapot képez, finoman rugózik, a természetes járás élményét adja naponta 15-25 ezer lépéshez is! - mivel a gyerekek ennyit mennek naponta.
Az új cipő elősegíti a helyes testtartást, erősíti az izomzatot, hozzájárul az izomrendszer, az inak és ízületek egészséges fejlődéséhez, így segítségükkel megelőzhetők a felnőttkori kóros mozgásszervi elváltozások.

Az ortopéd szakorvos elmondta, hogy mivel a nem megfelelő cipők általában olcsóbbak, ezért a szülők számára kísértést jelentenek, hiszen a gyorsan növekvő lábak miatt rendszeresen kell új cipőt venni. Azonban a későbbiekben kiderülő lábfejlődési rendellenességek korrigálása sokkal költségesebb, és további kellemetlenséggel jár - épp ezért mégis érdemesebb egészséges gyermekcipőt vásárolni.

Kéky Kira