HáziPatika.com

Arcot "faragtak" neki más testrészekből

Egy angol férfi rákos daganat miatt ronccsá vált arcát sikerült helyreállítani egy év után. Miután egy szájüregi rák pusztítást végzett egy férfi arcán, az orvosoknak sikerült helyreállítani a roncsolt részeket a férfi saját testrészeinek felhasználásával. Tim Galleonál 38 évesen diagnosztizáltak szájüregi rákot az orra mögötti területen, ami miatt egy 21 órás műtétet kellett végrehajtani rajta, ez alatt pedig az arcát felnyitották és az orrából el is távolítottak részeket, hogy a daganathoz eljussanak.

A művelet szinte teljesen szétzúzta az arcát, és csak a hónapokig tartó, a műtétet követő sugárkezelés után kezdhettek hozzá az arca helyreállításának.  16 műtét után, amelyek során csontokat, bőrt és artériákat ültettek az arcába saját testrészeiből, végre újra van orra, fogai és állkapcsa is. A diagnózis és a nemrég befejezett rekonstrukciós műtétsorozat között egy egész év telt el, ez idő alatt pedig Tim nem tudott egyáltalán beszélni sem.  

Tim úgy fogalmazott a rákos daganat eltávolítása után egy szörnyeteghez hasonlított, majd később annyira feldagadt az arca, hogy már inkább egy kosárlabdára emlékeztetett, mégis, pozitívan állt hozzá a műtétekhez, mivel épp a rákos diagnózissal egybeesve derült ki, hogy felesége első gyermeküket várja. A pénzügyi tanácsadó reméli, sokkal több operációra már nem lesz szükség, mert lassacskán kifut a saját alkatrészeiből, hiszen a rekonstrukciós műtétsorozat során a bordáiból, csípőjéből és a csuklójából is felhasználtak darabokat az arca helyreállításához.