HáziPatika.com

Új eszköz a szívritmuszavar-műtétekhez

Megtörtént az első szívműtét az új rádiófrekvenciás ablációs rendszerrel.

A Medtronic vállalat Ablation Frontiers Cardiac Ablation System nevű eszközét a pitvarfibrillációra fejlesztették ki, egy rádiófrekvenciás generátorból, és az egyedi anatómiai viszonyoknak megfelelően tervezett katéter termékcsaládból áll.

Hazánkban több százezer embert érint ez a fajta szívritmuszavar, a felmérések szerint az érintettek legalább 30 százaléka kezelhető lenne ezzel az új katéteres technikával.

"Új rendszerünk áttörést jelent a hagyományos egypontos, fokális rádiófrekvenciás ablációs eszközökhöz képest. Az orvos számára egy könnyen kezelhető technológiát nyújt, alkalmazásakor nincs szükség a bonyolult térképező és navigációs berendezések használatára" - mondta Reggie Groves, a Medtronic alelnöke, az AF Solutions üzletág igazgatója. "Az a célunk, hogy az orvosok számára olyan hatékony ablációs megoldásokat nyújtsunk, amelyek biztonságosabbak, gyorsabbak, könnyebben kezelhetőek, a jelenlegieknél tervezhetőbb műtéti időtartamot tegyenek lehetővé, segítségükkel a betegek és a betegellátás elvárásait jobban kielégíthessék."

"Ez a kardiális ablációs rendszer előrelépést jelent az eddig alkalmazott pontszerű rádiófrekvenciás eszközökhöz képest, mert segítségével az orvos gyorsabban, hatékonyabban és biztonságosabban térképezheti fel a gócokat és nagyobb területeket kezelhet a bal pitvarban" - mondta Dr. Csanádi Zoltán, aki egyben a Magyar Kardiológusok Társasága Aritmia és Pacemaker Munkacsoportjának elnöke.

Az áttörést jelentő eszköz egyelőre csak a Debreceni Egyetemen található meg.

Animáció: HáziPatika.com