HáziPatika.com

Legyen többet az unokájával, és nem lesznek előítéletei

A nagymamák és unokáik közötti érzelmi kötődés jól ismert, és e kapcsolatnak köszönhetően által a kisgyermek kevésbé fejleszt ki negatív előítéleteket az idősekkel kapcsolatban - írja az Educational Gerontology.

Kultúránkban negatív sztereotípiák sora kapcsolódik az idősek emberekhez, például, hogy szórakozottak, feledékenyek, nagyothallanak. Az Alberta Egyetem kutatói kimutatták, hogy ezek a sztereotípiák már nagyon korai életkorban kialakulhatnak, kedvezőtlenül befolyásolva a gyermek későbbi gondolkodását is. "Már a beszédtanulás idején vannak a gyerekeknek elképzelései az idős emberekről, a 3 éveseknél némelyikénél pedig már negatív előítéletek is fellelhetők" - mondja Sheree Kwong See, kutatásvezető.

A gyerekeknek szavakkal kapcsolatos feladatokat adtak idősebb, illetve fiatalabb felnőttek. A kutatók megfigyelték, hogy az idősekkel való interakciójukban kifejezettebb nyelvi torzítások jellemzik azokat a gyerekeket, akik általában kevés időt töltenek idős emberek társaságában. "Amelyik gyerek sok időt tölt a nagymamájával, észreveszi, hogy öreg kora ellenére lehetnek értékei, például, hogy lehet tanulni tőle - magyarázza Kwong See. Személyes tapasztalat hiányában azonban a gyermek a negatív kulturális sztereotípiákat teszi magáévá, és nehezebben tanul az idősektől."

A szakember szerint a gyerekek rajzfilmekből és mesekönyvekből is meríthetik az előítéleteiket. A mintaadás jelentőségére is felhívja azonban a figyelmet: "negatívan fognak gondolkodni az idősekről, hogyha a környezetük ezt megerősíti. Ha viszont pozitív interakciókat látnak, akkor pozitív elképzeléseik lesznek."