HáziPatika.com

Vérnyomást csökkent és öregedést is gátol egy gén?

Az Oklahomai Egyetem Egészségtudományi Központjának kutatói felfedezték, hogy egy öregedésgátló gén kulcsfontosságú szerepet játszhat a magas vérnyomás szabályozásában.
A tartósan fennálló magas vérnyomás a stroke, a szívroham, a szívelégtelenség és az aneurizmák (verőértágulat) kockázati tényezője, továbbá a krónikus veseelégtelenség vezető oka. Zhongjie Sun vezető kutató arra jött rá, hogy a klotho-nak nevezett öregedésgátló gént módosítani lehet a magas vérnyomás szabályozásának és a vesekárosodás visszafordításának érdekében. Laboratóriumi modellekben a gén kifejeződésének növelésével nemcsak a vérnyomás emelkedését állították meg, de csökkenteni is tudták azt, emellett teljesen vissza tudták fordítani a vesekárosodást is.

"A klotho gén egyszeri injekciója legalább 12 héten át, de lehet, hogy tovább is képes csökkenteni a vérnyomást" - mondta el Sun. "A klotho fehérjeformában is elérhető, egy nap majd megihatjuk, akárcsak a proteinitalokat."

A kor előrehaladtával a klotho szintje csökken, míg a magas vérnyomás előfordulása nő. A vizsgálat során egyszeri alkalommal injekciózták be a klotho gént a kutatási modellekbe és a második hétre kimutathatóan csökkent a vérnyomás, 12 hétig folyamatosan csökkent. A gént egy biztonságos, a génterápiában használatos vírusvektorral vitték be.

A cikk a Hypertension folyóiratban jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com