HáziPatika.com

Szaturációt, pulzust és testhőmérsékletet mérő ruha

Forradalmasíthatják az egészségügyet azok a nemrég kifejlesztett kényelmes és esztétikus "okos" ruhák, amelyek segítségével viselőik bármikor tájékozódhatnak légzésszámukról, pulzusukról és testhőmérsékletükről. A ruháknak köszönhetően csökkenhet az orvosi vizitek száma, a páciensek pedig sokkal aktívabb életet élhetnek.

A hordozható műszerektől eltérően - amelyek érzékelőit a karhoz vagy más testrészhez kell csatlakoztatni - az intelligens ruhákon nincs külön érzékelő, azok ugyanis a ruha szövetébe vannak ágyazva, így nemcsak praktikusak, de használatuk is egyszerű és kényelmes. A ruhák által összegyűjtött adatokat viselőjük mobiltelefonon továbbíthatja a kezelőorvosoknak, akik így naprakész információt kaphatnak a páciens állapotáról.

"Ez a fajta folyamatos megfigyelés a krónikus betegségben szenvedőknek, vagy a lábadozóknak lehet különösen hasznos, így ugyanis elkerülhetik az állandó orvosi viziteket" - nyilatkozta Theodore Vontetsianos, az athéni Sotiria Általános Mellkassebészeti Kórház igazgatója.

"A betegek így sokkal kényelmesebben érezhetik magukat, hiszen csupán egyetlen mobiltelefon nagyságú készüléket kell maguknál tartaniuk, ami továbbítja az információt a kezelőorvosnak. A pácienseket ezzel is próbáljuk az aktívabb életmódra sarkallni" - nyilatkozta Dr. Vontetsianos.

Az intelligens ruhában található egy elektrokardiográf (ECG), egy légzésszám-mérő, egy lázmérő, egy oxigén-szaturációt vizsgáló szerkezet, valamint egy pulzusmérő. Az adatokat egy biztonsági GPRS mobilkapcsolaton keresztül juttatják el a kezelőorvosnak.

"Bár egy ruha ára meglehetősen magas, a sorozatgyártás beindítása esetén a költségek jelentősen csökkennének, nem is beszélve a biztosítók és a közegészségügy számára megspórolható pénzről" - nyilatkozta Alexis Milsis, a ruha egyik fejlesztője.

A tervezők jelenleg befektetőket és támogatókat keresnek az eszköz kereskedelmi forgalomba hozatalához.