HáziPatika.com

Klímareumás fiatalok

Egyre fiatalabb korban jelenik meg a reuma, aminek hátterében a klímakészülékek ízületekre gyakorolt hatása áll.

"Az utóbbi években megtízszereződött a klímapanaszokkal jelentkezők száma. Amíg eddig 100 főből csak 1-2 fő panaszkodott erre, addig mára 10-20 főt kezelünk ilyen tünetekkel" - számolt be Dr. Major Zoltán a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyógy- és wellness szálloda reumatológus szakorvosa.

Ma már elfogadott tény, hogy az időjárás-változás, a stressz, a hideghatás mellett a klímaberendezések is kedvezőtlenül hatnak a mozgásszerveinkre.

Az irodákban, autókban, éttermekben használt split klímák által kiváltott panaszok alapvetően kétfélék:
- egy részük légúti panasz (nátha, orrfolyás, tüsszögés, köhögés);
- más részük mozgásszervi elváltozás (ezek elsősorban nyaki, vállövi izomfájdalomként, kötöttségként, merevségként, fejfájásként, szédülésként, fülzúgásként jelentkezik).

A reumatológusok ezeket a tüneteket egymás között klímareumának nevezik.

"A kánikulából a hűvös irodába, kocsiba, étterembe történő megérkezés olyan, mintha egy stresszhatás érné a szervezetet. Ezek a hatások hosszabb idő alatt krónikus megbetegedéseket okozhatnak, ezért különösen fontos - mint sok más mozgásszervi megbetegedésnél is - a megelőzés" - mondja Dr. Major Zoltán reumatológus főorvos.

Ez megelőzhető megfelelő klíma beépítésével és karbantartásával, valamint orvos felügyelete mellett szaunakúrák alkalmazásával. Egy kúra akár 10 hónapig is tünetmentessé tudja tenni a klímareumás panaszokat.

A képen egy menedzser napi hőingadozása látható.