HáziPatika.com

Veszélyesek lehetnek a nyugtatók, altatók!

A Gothenburgi Egyetem kutató szerint jelentősen fokozzák az öngyilkosság kockázatát a nyugtatók idős emberek esetében, ezért az orvosoknak körültekintéssel szabad csak felírni az ilyen gyógyszereket ebben a korosztályban, a pácienseknek pedig pontosan be kell tartaniuk az orvosi utasításokat.

A svédek vizsgálatából az is kiderült, hogy az altatószerek is hasonlóan hatnak. Anders Carlsten és munkatársai megállapították, hogy a nyugtatók szedése tizennégyszeresére fokozza az öngyilkosságok veszélyét, és még akkor is független rizikófaktor marad, ha figyelembe veszik a mentális rendellenességeket is.

A háttérben talán a gyógyszerek agresszív, vagy impulzív viselkedést ösztönző hatása, vagy a túladagolás állhat. Az is elképzelhető, hogy a nyugtatók szedése csak más kockázati tényezőket - így például alvászavart, a társas kapcsolatok hiányát, alkoholfüggőséget, vagy fizikai korlátozottságot - tükröz. Az ilyen problémákkal küszködő emberek gyakrabban keresnek segítséget, és nagyobb eséllyel írnak fel számukra pszichiátriai szereket. A vizsgálatot bemutató közlemény a BMC Geriatrics legfrissebb számában jelent meg.