HáziPatika.com

Megvan a genetikai kód, lebukott az új vírus!

A 2009-es H1N1 vírus "négy különböző vírusforrásból tartalmaz genetikai részeket" - jelentette be Ann Schuchat, a CDC vezető tisztviselője. Azt is hozzátette, hogy a kutatóknak "mostanra sikerült azonosítaniuk az új vírust, és megismerték az összes genetikai jellemzőjét."

Olvassa el az új influenzáról szóló cikkünket, amelyből meglepő dolgokat tudhat meg a "hamiskártyás" vírusról!

Kanada reményt adott a járvány megfékezésére azzal, hogy kutatói bejelentették, megfejtették a sertésinfluenza genetikai kódját. Leona Aglukkaq kanadai egészségügyi miniszter - miután az Egyesült Államokban megerősítették a vírus második halálos áldozatát - azt nyilatkozta, hogy a vírus ismerete "óriási előrelépést jelent." Jelenleg Kanadában regisztrálták a harmadik legtöbb, 165 fertőzéses esetet, így a tudományos áttörés "létfontosságú ennek a járványnak a megértéséhez" - mondta Aglukkaq.

A fertőzéses esetek száma eközben az Egyesült Államokban 642-re nőtt, Svédország és Lengyelország pedig bejelentette az (A)H1N1 influenzavírus megjelenését határain belül. Dél-Korea a vírusfertőzés harmadik esetéről számolt be egy nőben, aki ugyanazzal a repülőgéppel érkezett haza Észak-Amerikából, mint az első megerősített szöuli beteg. Kína bejelentette, hogy a járvány egyre súlyosabbá válik.

Mexikóban Jose Angel Cordova egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a járvány 42 halálos áldozatot követelt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint 1893 ember fertőződött meg a vírussal összesen 23 országban, köztük olyanok is, akik sosem jártak Mexikóban. A mexikói hatóságok megnyitották a hivatalokat és az éttermeket, az azték és maja romokat pedig újra megnyitották a turisták előtt, bár a személyzetnek maszkot kell viselnie, és utasításba kapták, hogy ne engedjenek nagyobb tömegeket összeverődni.

Az emberi, a sertés és a madárinfluenza keveredéséből kialakult új vírustörzs a világjárvány veszélyével fenyegetett, annak ellenére, hogy a halálos áldozatok száma viszonylag alacsony. Az országok különféle intézkedéseket vezettek be a nemzetközi járvány megelőzésére, ami különösen az idegenforgalmat és az utazási iparágat sújtotta, és tovább rontotta a már amúgy is pénzügyi válsággal küzdő mexikói gazdaságot. Az intézkedések egy részét túlzónak tartották, a WHO pedig arra kéri azokat az országokat, amelyek "jelentősen eltérő" intézkedéseket foganatosítottak a sertésinfluenza elleni harcban (például korlátozták a nemzetközi utazást), hogy igazolják döntésüket.

Az egyik amerikai egészségügyi tisztviselő közölte, hogy továbbra is számít a sertésinfluenza világjárvánnyá terebélyesedésére. "A többi országban megjelent esetek számából kiindulva meg lennék lepve, ha nem jutnánk el a WHO hatfokozatú világjárvány-riadó hatodik szintjére" - nyilatkozta Richard Besser, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) vezetője. Az amerikai egészségügyi szakértők közölték a politikusokkal, hogy a lehető leggyorsabban próbálják kifejleszteni az oltóanyagot, és az elmúlt mindössze két hétben sikerült jobban megismerniük a vírust.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress