HáziPatika.com

A dió javítja az idősek állapotát

Egy kevés dió egy máskülönben egészséges étrendben segíthet az idősebb embereknek a motoros és magatartási készségeket igénylő feladatok teljesítményének javításában - derül ki az Agricultural Research Service (ARS) által támogatott kutatásból. A dióban polifenolok, egyéb antioxidánsok és esszenciális zsírsavak találhatóak.

A vizsgálatot a bosztoni Tufts Egyetem Jean Mayer USDA Öregedési Humán Táplálkozáskutató Központ (HRNCA) Idegtudományi Laboratóriumában végezték. James Joseph idegtudós, Barbara Shukitt-Hale pszichológus, valamint Lauren Willis és Vivian Cheng társszerzők számoltak be eredményeikről a British Journal of Nutrition című lapban.

Az idősödő agy számos változáson megy keresztül, amelyek megváltozott vagy hibás idegi működéshez vezethetnek. Ilyen zavart tulajdonítanak a "szinaptikus plaszticitás" (az idegsejtek közötti kapcsolatok erősségben és működésben való változásának képessége) megváltozásának, és az idegszövetet érő fokozott oxidatív károsodásnak. Idős rágcsálókban ezek a hibák életkorra érzékeny egyensúlyozási, koordinációs és térbeli munkamemóriát felmérő tesztek során mutatkoznak meg.

A vizsgálathoz testtömegben párosított, idős patkányokat véletlenszerűen osztottak be a négyféle étrend egyikéhez. Nyolc hétig a patkányok speciális tápkeveréket kaptak, amely 0, 2, 6 vagy 9 százalékban tartalmazott diót. A patkányokkal ezután motoros és memória teszteket hajtottak végre. Összehasonlításképp a 6 százalékos diótartalmú étrend emberi mértékben 28 gramm dió elfogyasztását jelenti, vagyis napi 7-9 diót. Ez a "hús és bab csoport" számára 57 grammal egyenértékű, és két teáskanálnyi diétás olajnak felel meg.

A vizsgálat során kiderült, hogy a 2-6 százaléknyi diót tartalmazó étrenden tartott patkányoknál javult az életkorral összefüggő motoros és kognitív hiány, miközben a 9 százalékos diótartalom károsította a referencia memóriát. A dió mérsékelt mennyiségű fogyasztása polifenol és egyéb bioaktív vegyülettartalma miatt többszörös hatással van az idegszövetekre a kutatók szerint.